Поводом Дана мира – Јединствени час духовности ”Голуб мира“ у Требињу

  • Акција „Голуб мира“, коју поводом међународног Дана мира организује Међународни Савез „Насљедници Побједе“ из Москве, прошле године је реализована у неколико школа Републике Српске.

Ове године манифестација у част очувању веза међу покољенима, учвршћивања веза међу народима и земљама те чувању сјећања на хероје отаџбинских ратова одржана је у 9 часова у подручној школи ОШ „Вук Караџић“ у Петровом Пољу.

Уз звуке виолине ученици и наставници ове школе пустили су 33 балона (симболика Христових година), у небо. За балоне напуњене хелијумом врпцама су закачени бијели голубови са именима хероја и мученика ослободилачких ратова, а пуштена су и два бијела голуба. Одржан је и историјски час посвећен значају борбу против фашизма и уопште, човјековој тежњи да зло побиједи добрим.

„Дјеца су свим срцем учествовала у припремању овог часа. Цртежи голуба, застава, поруке мира, имена хероја и мученика код њих буде осјећање дуга према прецима и јавља се јасна свијест шта значи дати живот за узвишен циљ. Пошто се култура сјећања активно спроводи у нашем наставном плану и програму ја сам, као својеврсну духовну припрему, са старијим одјељењима анализирала на претходним часовима пјесме Отаџбина (Ђура Јакшић) и „Светли гробови“ Ј. Ј. Змаја“, истакла је организатор овог дешавања Милана Бабић, координатор Међународног Савеза Насљедници Побједе за школску омладину.

„У поподневним часовима планирамо је и директно видео укључење у конференцију која се поводом Дана мира одржава у Москви“, додаје Бабић.

Први свјетски конгрес присталица мира одржан је 1949. године у Паризу и Прагу. Амблем тог конгреса насликао је Пабло Пикасо, на њему је приказан бијели голуб који у кљуну носи маслинову гранчицу. Голуб је изабран за симбол мира.

Локопортал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар