ГЕНОЦИД У НДХ: У Чавашу прије 80 година усташе бациле у јаму 101 мјештанина

  • У селу Чаваш у Поповом пољу код Требиња служен је помен за 101 мјештанина овог села кога су прије 80 година усташе убиле и бациле у јаму, а тада је страдало више од двије трећине становника овог села.

TРЕБИЊЕ, 11. АВГУСТА /СРНА/ – У селу Чаваш у Поповом пољу код Требиња служен је помен за 101 мјештанина овог села кога су прије 80 година усташе убиле и бациле у јаму, а тада је страдало више од двије трећине становника овог села.

 

Међу жртвама злочина били су жене, стари и дјеца, а ријеч је о једном од највећих стратишта српског становништва у овом дијелу Херцеговине.

Помен је поред спомен-костурнице, гдје су сахрањени земни остаци страдалих, служио парох љубињски Саша Којовић, а присуствовали су потомци страдалих.

Парох Којовић рекао је током помена да је ово мјесто огромна светиња која никада не смије бити заборављена и подсјетио на страдање српског народа у овом селу, наводећи да је од 150 становника села страдао 101 мјештанин.

„Као што је било у раној цркви, без обзира на то колико су убијали мученике само зато што су хришћани, хришћанство је на крви мученика увијек поново ницало“, рекао је Којовић.

Једна од потомака страдалих, која је данас присуствовала помену, је и Магдалена Круљ, унука Влајка Милетића, чији су прва супруга и троје дјеце бачени у јаму.

Она је рекла Срни да су тијела страдалих бачена у плитку јаму подно села.

„Ексхумирани су 1956. године и сахрањени у заједничку спомен-костурницу. Тај споменик је био ту до 1993. године када су га поново усташе разрушиле, а онда га је блаженопочивши владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије са мјештанима скупио и пренио код манастира Тврдош, гдје се и данас налази“, рекла је Магдалена Круљ.

Међу српским породицама које су пострадале током овог злочина су Михићи, Милошевићи, Мијатовићи и Милетићи.

„Данас, 80 година након злочина, осјећања су помијешана будући да у овом селу сада живи само троје становника старијих људи, а било их је 150. Данас је овдје са нама био и потомак јединог преживјелог овог злочина, Божидара Михића – Бобо Михић који је дошао из Канаде“, рекла је Магдалена Круљ.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар