ПОСЉЕДЊИ ПЛЕМИЋИ (одломак из романа Жељка Пржуља)


Гавро је стајао на вјетрометини. На малом сеоском гробљу, крај усамљене младе брезе. Вјетар с Трескавице играо се његовом косом, а лице су му квасиле капи кише.

Или су то биле сузе?!

Ни он сам није знао да разликује.

Мајор уза се није имао свијећу. И да ју је имао сигурно је од вјетра не би могао прислужити. Под брезом није било ни хумка ни крста. Четник сједе на мокру земљу и наслони се уз бијело стабло. Снијег се већ усталио по врховима околних висова и полако се спуштао у сјеновите удолине и сјеверне стране брегова. У каменој кући на врху села још нема дима из оџака. Гавро уздахну.

„Како вријеме пролази све чешће мислим на тебе, али теже твој лик призовем у мисли. И глас. И ход. Препознајем их само с фотографија и из неких догађаја, за које више нисам сигуран да ли су се стварно догодили или су само плод моје маште. Само ликови украдени из туђе приче. Понекад, кад сам сам, а најчешће сам сам, причини ми се твој глас и осврћем се, као луд, да се одазовем, да те видим, а знам – ех нема те. Дуго, дуго, до бола дуго! Брате мој! Знам да си овдје од крви и меса, а не од свјетлости, шалио би се на рачун тога што сам патетичан и што вучем на лоше пјеснике, али све теже ми пада ова борба и све чешће се питам што нам је ово требало.

Да ли смо били будале или праведници кад смо стали да прсима нејач бранимо?

Јесмо ли то стварно били ми или неко наше друго ја?

Наивно и дјечије.

Види сад, ти трунеш на овој чуки, заборављен и остављен, сем вукова и вјетра нико ти не ходи, а ја сам против свих, србујем и тражим правду у свијету у којем сумњам да је икако и има. Не знам како ће се ова прича завршити. Хоће ли се икад ико појавити да је барем преприча. Ех, уморан сам, сломљен и све чешће ме страх. Не од смрти. Годинама она је стално око мене и навикао сам се на њу. Она ми је као кошуља. Плашим се сутрашњег дана. Плашим се самог себе. Хоћу ли бити довољно јак и присебан да, кад дође тај час, чиста образа легнем поред тебе. Коначно миран и коначно побједник. Е, брате мој!“

  • ИСТОЧНО САРАЈЕВО, Хит књижаре
  • ТРЕБИЊЕ, Дуле под платанима
  • БАЊА ЛУКА; књижара „Ризница“
  • БИЈЕЉИНА, Дујо, на тргу
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар