Промоција романа Веселина Џелетовића: „СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО“ И У НОВОМ САДУ

  • Роман „Српско срцер Јоханово“, који говори о трговини органима и  страдању Срба на Косову и Метохији у  рату 1999. године, промовисан је у Новом Саду. Објављених 14 издања на 10 свјетсаких језика и 350 промоција свједочи о незапамћеном интересу за страдању Срба на Косову.Припрема се и филм о  Јохану Вагнеру, кога води српско срце мученика Србина из Велике Хоче.

 

Веселин Џелетовић, аутор романа

У Историјском Архиву Града Новог Сада у уторак (18.јуна) одржана је промоција романа „Српско срце Јоханово“, аутора Веселина Џелетовића,писца и ствараоца коријеном из билећке Чепелице,рођеном на Косову. Џелетовић,предсједник Удружења писаца „Поета“ из Београда, је ово дјело  написао 2010.године и до данас  књига је доживела 14 издања, преводе на 13 свјетских језика, као и бројне награде попут специјалног признања Академије „Иво Андрић!

Представник Издавачке куће и удружења пјесника „Поета“ Слободан Росић је у бесједи истакао да је Џелетовић  овим романом загребао по болној теми трговине органима, која је дио трагичне судбине Срба током борбе за опстанак на Косову,која и данас траје. -Дотакао се озлоглашене „Жуте куће“ и исказао истину која заслужује пажњу. Можда највећа вриједност романа и јесте истина коју нам доноси, -нагласио је Росић, додајући да је до сада одржано око 350 промоција,што говори о незапамћеном интересу за једно овако дјело.Он је посебно говорио о будућој сарадњи са холивудским режисерима и планираном снимању филма.Продуцент филма Драган Ивановић је већ објелоданио да је ангажован један амерички сценариста и да су у току преговори са познатим америчким глумцем,који треба да игра богатог Нијемца Јохана Вагнера,који носи срце несрећном Србина из Велике Хоче,коме је 1999.године извађено срце..

Писац Веселин Џелетовић је новосадској публици, (a многима  је  током промоције у оку заискрила суза), рекао да је  Јохана упознао 2004. године на развалинама српског гробља једног косовског села и тако сазнао невјероватну причу. Јохан Вагнер, Нијемац племићког поријекла, након успјешне трансплатације срца, почиње да сања непознате предјеле, сеоску кућу, плавооког дјечака и православну цркву… Са тим мислима одлучује да оде на Космет и сазна идентитет донора. Нијемац дознаје да је човјек, захваљујући којем је жив, заправо био киднапован.Након смрти дјечакове мајке Јохан одлучује да пређе у православље, а дјечака усвоји….

-Истина је као вода, полако, али сигурно налази свој пут…Чини ми се да је  морала постојати божанска промисао да управо ја сазнам Јоханову причу и уобличим је, како би дошла до што већег броја људи-каже аутор. Он посебно истиче и своју вјеру у Косово и Метохију јер је то наш завичај „а завичај и успомене нико не може да нам узме.  Косово и Метохија је утиснута у гене сваком Србину и проговориће прије или касније“ – порука је Веселина Џелетовића.Он наглашава да је свима бесплатно понудио ауторска права,како би се снимио филм и како би се ширила српска истина.

Директор Архива Петар Ђурђев поздравља госте

Иначе, промоцију је отворио директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев,а у програму су наступили и пјевачка група Ансамбла „Виле“са пјесмама са Косова и Метохије и пјесникиња Сања Радојковић, која је казивала одломке из романа..

                                                                                                    Миливоје Бештић
                                                                            Фотографије:Бојан Миленић

btr

btr

dav

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар