Око Бањалуке се граде аутопутеви и петље, а у Херцеговини се још возе козијим стазама

  • Изградња аутопута од Бањалуке до Приједора коштаће око 590 милиона КМ, док се на санацију путне мреже у источној Херцеговини још увијек чека, а све више забрињава податак да је само у 2018. години на путној мрежи Херцеговине погинуло 12 лица, док је од 1996. до данас од посљедица саобраћајних незгода преминуло чак 188 лица.

НЕВЕСИЊЕ, 15. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Аутобус аутопревозника „Глобтур“ преврнуо се јутрос у мјесту Вртич на магистралном путу између Невесиња и Гацка, потврђено је из Полицијске станице Невесиње.

Иако је најављена санација пута од Требиња до Љубиња и од Љубиња до Стоца, санирано је тек неколико километара, а лоша путна мрежа је на подручју цијеле Херцеговине, гдје се, осим ова два, издвајају и путни правци Гацко-Невесиње, Чемерно-Гацко, Требиње-Никшић и путна жила куцавица цијелог југа Републике Српске – Тјентиште-Фоча.

До санације ових путних праваца још није дошло, а како је раније најављено у „Путевима Српске“, у 2019. би требали да буду санирани путни правци од Требиња до Стоца и од Чемерна до Гацка, у мјесту Врба, те настављени радови на изградњи пута Невесиње-Берковићи.

Аларм о „козијим стазама“ на подручју Херцеговине је упаљен након што је на магистралном правцу Гацко-Невесиње током десет дана погинуло чак троје лица, док је њих 18 прошло са тежим или лакшим повредама.

Народни посланик Небојша Вукановић истакао је да је недопустиво да се граде аутопутеви на западу Српске док се не санира путна мрежа у Херцеговини, која је у катастрофалном стању и из дана у дан је све лошија и опаснија за све учеснике у саобраћају.

„Много је саобраћајних незгода којима је узрок лоше стање на путевима, и много је црних тачака на путевима у Херцеговини. Опасан низ кривина код ресторана „Видиковац“ на путу Требиње – Билећа, једна је од црних тачака у којој је погинуло и повријеђено више особа, али нажалост Путеви Српске и надлежни нису предузели ништа да се повећа безбједност саобраћајнице. Од почетка рата, више од 25 година, осим 10 километара пута преко Чемерна, није било значајнијих инвестиција у санацију и изградњу саобраћајница, а цијели исток Српске јужно од Бијељине, годинама је запостављен у односу на западни Српске“, рекао је Вукановић.

Према његовим ријечима, источна Херцеговина је постала класично саобраћајно „слијепо цријево“, са најлошијим путевима у Европи.

„Саобраћајнице Гацко–Фоча или Требиње–Љубиње–Столац, превоји Жегуља, Чемерно и Пријеђел, у тако су очајном стању да је свака вожња преко 40 километара на час опасна због бројних кривина, уског коловоза широког око четири метра, бројних рупа, оштећења, колотрага. Иако се годинама говори о изолованости, катастрофалним путној мрежи и деценијској запостављености, Влада и Путеви Српске не предузимају ништа да се проблем ријеши а ужасне саобраћајнице санирају и доведу у нормално стање“, категоричан је Вукановић.

Занимљиво је да је просторним планом Републике Српске предвиђена изградња брзог пута од Требиња до Зворника, али његови обриси, сем написаног у плану, нису видљиви у пракси.

„Држава се задужила за више стотина милиона евра, скоро миијарду марака, како би се изградила мрежа аутопутева у сјеверозападном дијелу Српске, те санирале жељезнице и аеродром Маховљани, а о истоку нико и не размишља иако просторни лан до 2024. предвиђа изградњу пруге и брзе цесте од Зворника до Требиња“, наводи Вукановић.

Он сматра да Влада мора сваке године да обезбиједи најмање 20 милиона марака за путеве у Херцеговини, јер је овакво стање недопустиво.

На путној мрежи Херцеговине у првих 11 мјесеци, према подацима Полицијске управе Требиње, евидентиране су 404 саобраћајне незгоде, од којих је 35 за посљедицу имало теже повријеђена лица, а 55 лакше повријеђене учеснике у саобраћају.

Божо Морић / ТребињеЛајв

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. ХЕРЦЕГОВИНА Reply

    Херцеговина је вазда кроз историју највише жртвовала за србство, а најмање добијала.
    Улазимо у 2019 годину у којој славимо 800 година оснивања епархије Захумско херцеговачке и приморске, са путевима из доба Светог Саве.

Оставите коментар