Слободна Херцеговина » МОДЕРНИЗАЦИЈА СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА: Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву у корак са свијетом

МОДЕРНИЗАЦИЈА СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА: Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву у корак са свијетом

  • Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, у околностима измијењеним корона вирусом, остварује све активности и задаће из наставног процеса према утврђеним мјерама, одржавајући висок ниво мобилности студената.

На факултету који је разноврсношћу својих студијских програма, утемељених у фундаменталним наукама, и бројношћу студентске популације понио епитет универзитета у малом реализују се и све активности за упис нове генерације студената. У новој академској години, Филозофски факултет свршеним средњошколцима нуди студиј на 19 акредитованих студијских програма за које ће пријемни испит, према одлуци ресорног министарства, бити организован 1. и 2. јула ове године.

Процеси модернизације студијских програма су перманентни на овој високошколској установи а повећање броја заинтересованих за иновиране програме показатељ су оправданости таквих настојања. Од академске 2007/08.године, Катедра за социологију дјелује самостално, као једнопредметни студиј, са излазним профилом дипломирани социолог.

Кроз процес модернизације студијских програма на Универзитету у Источном Сарајеву, Катедра за социологију је од  академске 2017/18. године, покренула још један излазни профил, у области социјалног рада,  са излазним профилом дипломирани социјални радник. http://www.ff.ues.rs.ba/o-studijskom-programu-sociologija-sa-socijalnim-radom/

„Студирање на Катедри за социологију, на студијским програмима социологије или  социјалног рада, засновано је на увиду у фундаментална теоријска и практична достигнућа социолошких наука и потребних сазнања из социјалног рада.  Образовање на овој катедри омогућава студентима озбиљан и темељит увид како у најзначајније теме и проблеме друштва, стварајући претпоставке за разумијевање огромног искуства наталоженог у историјском развоју социологије као и образовање за социјални рад које је неопходно за бројне и сложене улоге социјалног рада у савременом друштву“, каже проф. др Биљана Милошевић-Шошо, руководилац Катедре за социологију на Филозофском факултету.

Кроз два излазна профила, дипломирани социолог и социјални радник, студентима се омогућава стицање наставничких знања и вјештина потребних за креативно укључивање у наставни процес, научно утемељена знања неопходна за разумијевање феномена модерног друштва, друштвених процеса и промјена, као и стицање професионалних компетенција социјалног радника у реализацији професионалне улоге, сврхе и метода рада. На Катедри за социологију на вријеме су уочени друштвени трендови и схваћене потребе, истиче Милошевић-Шошо а доказ томе су велико интересовање и попуњеност броја студената већ у првом уписном року.

„Социјални радници раде у центрима за социјални рад, али и многим установама социјалне заштите за дјецу, одрасле и старије особе те у казнено-поправним установама. Усмјерени су ка  окупационој или радној терапији штићеника, њиховом слободном времену, сарађујући с центрима за социјални рад, судовима и другим службама. Према Правилнику Министарства здравља и социјалне заштите РС, од 2017. године социјални радници могу самостално дјеловати и у приватној сфери пружајуци услуге савјетовања. Ми смо нашим студентима обезбиједили и обављање праксе у неким од социјалних установа у Источном Сарајеву и заводима за бригу о социјално осјетљивим и угроженим категоријама“, рекла је проф. др Милошевић-Шошо и нагласила да наставу на овој катедри изводе афирмисани универзитетски наставници, стално запослени на Факултету, али и еминентни професори са Универзитета у Београду.

На Катедри за новинарство и политикологију очекује се, до почетка нове академске године, акредитација два иновирана студијска програма, за новинарство и односе с јавношћу и политикологију. Потреба за образовањем кадрова ових профила је неупитна, с аспекта задовољења друштвеног развоја, али и настојања да се креира у науци утемељен профил будућих посленика у јавној сфери.

„На Студијском програму за новинарство биће два излазла профила, дипломирани новинар и дипломирани комуниколог за односе с јавношћу. Новинарство, као темељна одредница овог студијског програма, и даље ће радити на стварању младих, будућих новинара као четвртог стуба демократије, дакле, суштински образованих и компетентних посленика јавне ријечи. Односи с јавношћу су, у савременом информационом друштву, субјект готово сваке комункације, креатор и инспиратор друштвених и политичких односа с значајним утицајем на јавно мњење. Сматрамо да је, стога, обавеза једног стручно и научно профилисаног сегмента високообразовног процеса, као што је Катедра за новинарство и политикологију, обезбиједити школовање стручњака за односе с јавношћу“, каже др Дејана Радовановић-Шаренац, виши асистент на Катедри за новинарство и политикологију Филозофског факултета Пале.

На овој Катедри, у наставном плану, обезбијеђен је оптималан омјер комуникологије и новинарства и фундаменталних наука, с квалитетно организованом практичном наставом која се реализује у познатим медијским кућама у Источном Сарајеву, Републици Српској и БиХ.

„Студијски програм за новинарство покреће интернет радио РадиоФилозофски и истоимени портал (www.radiofilozofski.com) који ће нашим студентима бити и наставна база, али и простор за упознавање и рад у медијима. Редакцију ова два медија чине наши студенти, они бирају, креирају и обликују садржаје који се емитују у програмима радија и на порталу. Као што и име говори, РадиоФилозофски, ово је пројекат Филозофског факултета Пале а очекиван је допринос свих наших студената“, каже Радовановић-Шаренац.

Студијски програм за политикологију оправдао је своје постојање, а интерес међу младим људим за студиј овог профила не јењава. Нови план и програм умногоме је допуњен и освјежен, на темељу искустава стечених током претходне четири године, колико овај студиј постоји на Филозофском факултету Пале.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина