Хрватска посла: „Ћирилица је старохрватско писмо, вратимо је у школе“

  • Ректор Универзитета у Загребу Дамир Борас каже да су ћирилица и глагољица „старохрватска писма“ и да би било добро да буду поново у настави.

cirilica 11
„Познавање ћирилице помаже учењу руског језика“
Давор Дукић, редовни професор Одсека за кроатистику – Катедре за старију хрватску књижевност, наводи два разлога због којих би било добро да се учи ћирилица.

– На ћирилици имамо низ старих текстова, а познавање тога писма помаже учењу руског језика. Други је разлог то што се код наших комшија користе и ћирилица и латиница, а савладавањем основа ћирилице у основној школи наши би ученици добили могућност читања стручне литературе на ћирилици – изјавио је Дукић за „Јутарњи лист“.

Он се слаже са тезом да данас не би било толико тешкоћа са увођењем ћириличних плоча у Вуковару, да је ћирилица остала у хрватском образовном систему.

– Када нешто боље познајете, мање од тога зазирете – рекао је Дукић.
„У мозгу простора има…“
Декан Филозофског факултета са почетка деведесетих, академик Јосип Братулић, став о ћирилици у школама оправдава речима: „Ниједно знање човека не оптерећује да би га осиромашило. У мозгу простора има, а познавати писма је врло добро – онај ко не зна писма, не зна ни језике.“

Свестан да у дневнополитичком контексту ово питање може да буде дочекано на нож, Братулић нуди решење и каже:

– Проблем је што ћирилици треба скинути политичку ауру. Како? Врло једноставно – назовимо је хрватском ћирилицом.

Директор Хрватског института за језик Жељо Јозић, с друге стране, пита како се догодило да се ћирилица више не учи у школама, ако се данас језикословци слажу да би требало да се врати.

Јасно је, каже, да су ћирилица и глагољица стара хрватска писма, а да су Хрвати били трописмена нација и писали глагољицом, ћирилицом и латиницом.

„Чињеница је и да су хрватска ћирилица, тзв. босанчица, и глагољица данас врло занемарена писма иако су њима писани неки од најважнијих докумената хрватске историје“, наводи он.

Међутим, бивши министар науке Радован Фукс каже да не зна шта је ректор Борас желео да постигне са иницијативом за враћање ћирилице у хрватске школе, али се слаже да би свакако било корисно да будуће генерације више уче информатику или још један страни језик.

Извор: Вести-онлине.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар