Пооштрити казне за возаче

  • Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је данас у Требињу да је у Републици Српској евидентно погоршање безбједности саобраћаја због чега би што хитније морао бити измијењен Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

voz

„Постојеће казне постале су симболичне и изгубиле су смисао и ефекат због чега их треба ускладити са оним у региону које су и по неколико пута веће“, рекао је Радовић на радионици о теми „Анализа података о саобраћајним незгодама и њихов значај за управљање безбједношћу саобраћаја“.

Указујући да је стање безбједности у Републици Српској у девет мјесеци ове године лошије у односу на претходну годину, Радовић је рекао да је број погинулих повећан за око 30 одсто.

„На путевима Републике Српске, према још непотврђеним подацима, погинуло је око 117 лица, док је прошле године смртно страдало њих 90“, рекао је Радовић.

Он је додао да је то разлог више да се све релевантне институције укључе и да сви заједно раде на мјерама које ће довести до смањења броја саобраћајних незгода.

„Због тога смо ове године први пут организовали семинар коме присуствују представници полиције и јединица локалних самоуправа да бисмо заједничким радом креирали базе, анализирали стање и заједно промовисали безбједност саобраћаја“, рекао је Радовић.

Он је као једну од мјера превентивног дјеловања навео мапирање саобраћајних незгода да би знали гдје се оне дешавају, те да би на основу тих података управљач пута могао предузети адекватне мјере и извршити анализу тог опасног мјеста.

Говорећи о стању безбједности у Требињу, Радовић је рекао да се није погоршало у односу на прошлу годину.

Руководилац семинара и шеф катедре за безбједност саобраћаја и друмска возила на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду Крсто Липовац рекао да је семинар намијењен представницима локалне самоуправе.

„Највећи број саобраћајних незгода се догађа у локалу, због чега покушавамо да оспособимо представнике јединица локалних самоуправа да могу радити анализе за своје потребе и да могу управљати безбједношћу саобраћаја на основу података“, рекао је Липовац.

Радионицу су организовали Министарство управе и локалне самоуправе и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске у сарадњи са Развојним програмом УН.

Извор: Срна

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар