АДВОКАТ ПРЕДРАГ САВИЋ: Изостану ли казне за покушај ДРЖАВНОГ УДАРА следи – ПРОПАСТ

  • Која су све кривична дела на Цетињу извршили Мило Ђукановић, Веселин Вељовић и њихови поданици и зашто их је неоподно што пре извести на оптуженичку клупу

Мило Ђукановић и Веселин Вељовић (фОТО https://www.in4s.net/izostanu-li-kazne-za-pokusaj-drzavnog-udara-sledi-propast/)

Мило Ђукановић и Веселин Вељовић

Пише: Предраг Савић, члан Правног савјета ИН4С

На Цетињу је јутрос спречен добро осмишљен и организован прави државни удар и уколико се органиазатори и учесници, брзо не санкционишу, Црну Гору не очекује ништа добро!

Шеф државе Мило Ђукановић и његов саветник Веселин Вељовић, као и његови ДПС посланици, потпомогнути појединим политичким сателитима, као организована група извршили су кривичноправном смислу више кривичних дела у стицају и у продуженом трајању и то: против Уставног уређења и безбедности Црне Горе, против државних органа, против слободе и права човека и грађанина, против јавног реда и мира… За разлику од оног лоше исценираног и режирног државног удара, у време парламентарних избора 2016. године, који је донео Милу Ђукановићу нови мандат, ови цетињски догађаји су прави показатељ како се одистински изазивају нереди и руши уставни поредак.

Нема сумње да је у питању удруживање политичких истомишљеника окупљених око шефа државе са циљем да се изврши напад на уставно уређење из члана 360, а можда и кривично дело свргавање највиших државних органа из члана 361. и оружане побуне из члана 364. Кривичног законика Црне Горе (КЗ). Црногорски законодавац у члану 362. КЗ чак је инкреминисао и позивање на насилну промену Уставног уређења и прописао казну од три месеца до пет година затвора. За оне који силом или претњом употребе силе покушају да промене уставно уређење Црне Горе казниће се према одредби из члана 360. КЗ затвором од три до петнаест година. У члану 372. КЗ инкриминисано је дело удруживање ради против Уставне делатности и онај ко ствара групу или друго удружење лица ради вршења дела против Уставног уређења и безбедности Црне Горе такође може добити запрећену казну и до петнаест година затвора.

Сви они који су на барикадама и на Цетињу спречавали службена лица у вршењу службене радње могли би да се нађу на удару кривичног прогона због неког од кривичних дела: спречавање службеног лица у вршењу службене радње члан 375., напада на службено слице из члана 376., учествовање у групи која је спречила службено лице из члана 377., позивање на отпор из члана 378. и непоступање по наредби за удаљавање из члана 379. КЗ Црне Горе.

Наравно, организатори и њихови следбеници који су на Цетињу покушали да направе хаос и сруше државно уређење починили су и кривично дело повреде слободе исповедања вјере и вршења вјерских обреда из члана 161. КЗ, за шта су прописане казне затвора до две године. Они су у стицању са горе наведеним делима извршили и кривично дело повреде слободе кретања из члана 163. КЗ који прописује ко другом противправно ускрати или ограничи слободу кретања може добити казну затвора до једне године.

Организована група око шефа државе тешко је нарушила јавни ред и мир, изазвала панику и тако створила услове да се испита њихова кривична одговорност у складу са чланом 398. КЗ.

Многи који су учествовали у стварању хаоса на Цетињу и око њега због вршења насиља према другима, грубог вређања, дрског и безобзирног понашања којим су реметили јавни ред и мир у свакој правној држави одговарали би због кривичног дела насилничког понашања из члана 399. КЗ.

Ухапшеном Веселину Вејовићу као команданту у овом против Уставном деловању прете вишегодишње казне закона, мада је извесно било да је њега било могуће процесуирати још пре двадесетак дана када је позивао на насилну промену Уставног уређења, позивајући полицију на непослушност а остале грађе на спречавање увођења митрополита Јоаникија у увођење, што представња кривично дело из члана 362. КЗ.

Адвокат Предраг Савић (фОТО https://www.in4s.net/izostanu-li-kazne-za-pokusaj-drzavnog-udara-sledi-propast/)

Надлежни државни органи Црне Горе мораће да испитају и одговорност многих опозиционих црногорских лидера али и гостију из суседне Србије који су јавно подстицали на насиље и мржњу према Српској православној цркви и њеном свештенству и православном народу. Овакво деловање мотивисано религијским побудама према члану 370. КЗ Црне Горе кажњиво је и запрећена је казна од шест месеци до пет година затвора. Што значи да ако полиција или тужилаштво, по службеној дужности или некој од кривичних пријава покрене поступак против Ненада Чанка или Вука Драшковића, њима нимало неће бити лако да објасне зашто су у суседној земљи изазивали верску мржњу и подстицали на насиље.

Сви они који су осмислили, организовали, подстрекивали и помагали антиуставно деловање и покушај државног удара услед којег је дошло до повређивања већег броја људи, напада на службена лица, великог узбуђења и узнемиравања јавности али и до ограничења слободе кретања и делимичног спречавања верског обреда, морали би бити адекватно процесуирани од стране тужилаштва и полиције.

Најодговорнији је у сваком сличају шеф државе Мило Ђукановић као организатор оваковог антиуставног деловања. И он би морао да сноси сваку политичку, кривичноправну и материјалну одговорност. Пред посланицима из владајуће већине Црне Горе је процена да ли треба да покрећу иницијативу за опозив, која подразумева и потребу да се о неуставном деловању председника изјасни и Уставни суд Црне Горе. Зна се да је то сада већ „крња“ институција у којој је највећи број преосталих судија под директним утицајем Мила Ђукановића. Посланици би могли да предузму и неке друге законодавне активности и потезе, а међу њима је и укидање имунитета појединим колегама.

Покушај државног удара на Цетињу је показао и све крипофашистичке манире деловања Мила Ђукановића, његовог ДПС, појединих лобиста и његових политичких сателита. Чињеница да није дошло до промена у тужилачкој организацији  више него аларамантна. Специјални државни тужилац Миливоје Катнић, је најужаснији  пример. Он се све са све гас маском шетао по  Цетињу и изигравао хероја у одбрани интереса Мираша Дедејића и његове некаконске цркве, као власти и „имовине“ Мила Ђукановића и осталих криминалних кланова. Требали више понављати иговори: колика је грешка направљена што он раније није смењен?

Овај покушај државног удара показује колико је било битно извршити кадровске и реформске промене у правосуђу. Судови и полиција су годинама били окосноица Ђукановићеве партијске страховладе у којој је јавни сервис телевизије Црне Горе био ударна песница. Чињеница да је и најмања промена на челу РТЦГ довела до „пукотине“ кроз коју су емитовани снимци и информације са устоличења на Цетињу указује од коликог су значаја кадровске промене за стварање демократксе атмосфере и заштиту уставног поретка и безбедности државе.

Ово је и опомена извршној и законодавној власти да уколико дозволе у будућности слична догађања, немају чему да се надају! Биже лак плен у канџама Милове три деценије грађене криптофашистичке организације, којој данас највише смета борба против организованог криминала и успосатвљање правне и демократке државе у Црној Гори.

Зато треба очекивати брзе реакције свих надлежни, а извршна власт и парламетарна већина морају охрабрити и подстаћи на законито деловање тужилаштво и судове.


ИЗВОР: ИН4С

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Пиши ћирилицом Reply

    Тако је, главне организаторе, подстрекаче и извршиоце треба на суд.
    Сви су део Милове мафијашке структуре која деценијама паразитира на ЦГ друштву и паралелна су држава у држави.

Оставите коментар