Поезија Огњена Кандића се вратила у Невесиње, одакле је и потекла

  • У Дому културе „Небојша Гологовац“ вечерас је одржана промоција збирке пјесама „На прагу стварности“ Огњена Кандића. Књига садржи 71 пјесму и подијељена је у шест тематских цјелина.

Ово прелијепо вече окупило је љубитеље писане ријечи који су уживали у стиховима родољубивих, љубавних, социјалних и мисаоних пјесама.

Јаку емоцију и по коју сузу изазвао је сам аутор, који осим што одлично пише, још боље и изражајније чита поезију.

О његовом стваралачком раду говорили су пријатељи који га добро познају и разумију његову поезију, као и професорка из средње школе која је имала само ријечи хвале за свог бившег ученика.

Професор Радомир Вучковић у свом излагању истакао је да је по оцјени многих критичара Кандићева збирка пјесама изузетно вриједна и квалитетна.

– Ову књигу издало је СПКД „Просвјета“ из Гацка, и сматрамо да је ова збирка поезије доживјела највећи публицитет од свих књига које је издала гатачка Просвјета. Збирка има велику снагу и зрачи неком посебном енергијом, што смо могли осјетити и по публици која је на промоцијама управо препознала јачину Огњенових емоција –појаснио је Вучковић.

Он је нагласио да је аутор неко ко озбиљно приступа овој материји, и додао да су Кандићеви стихови права филозофија живота.

Професорка Сања Милићевић рекла је да се вечерас у Невесиње, у Херцеговину, домовину ријечи из које је потекла, враћа поезија Огњена Кандића преточена у пјесничку збирку „На прагу стварности“.

– Оно што бих истакла, јесте да је збирка наишла на јако добар одзив како код публике, тако и код многих критичара – додала је Милићевић.

Она је појаснила да је Кандић одрастао и школовао се у Невесињу, тако да је књига тематски везана за херцеговачко тло, гдје су и настајали његови први стихови.

Професорка Мила Тројановић Гашић рекла је да је збирка састављена из шест циклуса са занимљивим насловима и поднасловима, који су својеврстан кључ за разумијевање самих циклуса.

– Сваки циклус има и одабрани мото, те и ту треба тражити путоказе за разумијевање пјесама – додала је Тројановић Гашић.

Посебно је истакла ауторову родољубиву поезију, у којој као и многи велики српски писци дијели судбину српског народа у свим временима.

Аутор Огњен Кандић рекао је да већ годинама не живи у Невесињу, али да сваки повратак у завичај доживљава као својеврстан празник.

− Иако је ово моја четврта промоција, желим да кажем да ми је Невесиње увијек на првом мјесту, и надам се да ћу успјети да отплатим дуг пред мојим суграђанима који сам искрено осјећао – поручио је Кандић.

Он је додао да је неизмјерно почаствован, срећан и узбуђен због вечерашње промоције.

− Поносан сам што је дошао и овај тренутак, јер знам колико то значи прије свега мојим родитељима, породици, пријатељима, али и свим мојим Невесињцима – истакао је Кандић.

Вече су својим наступом уљепшале чланице Етно групе „Свети Димитрије“ које су итерпретирале ауторове пјесме. Одабране стихове читала је Александра Кандић.

Верица Чупковић Авдаловић / РАДИО НЕВЕСИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар