ИНВЕСТИЦИЈА ОД 15 МИЛИОНА ЕВРА: Херцеговачки привредник отворио фабрику за прераду соје у Обреновцу

  • Компанија Банком успјешног херцеговачког привредника Милана Пешута  отворила је у Обреновцу фабрику за прераду соје у коју је инвестирано 15 милиона евра и у којој ће бити запослено 60 радника.

 

Милан Пешут у друштву министра финансија Синише Малог и министра пољопривреде Бранислава Недимовића на отварању фабрике за прераду соје коју је изградила компанија „Банком“ д.о.о. ФОТО ТАНЈУГ/ САВА РАДОВАНОВИЋ

Отварању фабрике присуствовао је министар финансија Синиша Мали, који је рекао да ће држава наставити да подржава домаће и стране привреднике укидањем појединих парафискалних намета и давањем субвенција. Министар, који је, док је био градоначелник Београда, положио камен темељац за тај погон у Обреновцу, навео је да ће све што буде произведено у њему бити извезено у више од 40 земаља.

Обреновац је, како је рекао, постао лидер, не само у Београду, него и у Србији по броју отворених компанија, међу којима је и кинеска Меита која запошљава 2.600 људи.

„Србија је на тако добром економском путу да ћемо се за неколико година суочити са недостатком радне снаге у фабрикама“, казао је Мали и додао да су економски показатељи у 2018. више него добри.

ФОТО ТАНЈУГ/ САВА РАДОВАНОВИЋ

Према његовим речима, овогодишњи раст БДП-а ће бити 4,4 одсто што сврстава економију Србије у водеће економије не само у региону, него и у Европи. Како је рекао, стопа незапослености у трећем кварталу ове године пала је на 11,3 одсто.

„И даље је то висока стопа незапослености коју настојимо да додатно смањимо тако што се боримо за отварање фабрика и за свако ново радно место“, каже Мали који је навео да је 2013. стопа незапослености у Србији била 25,6 одсто.

Нови погон у Обреновцу, који се простире на 14.000 метара квадратних, обишли су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и председник општине Мирослав Чучковић.

Милан Пешут и министар финансија Синша Мали ФОТО ТАНЈУГ/ САВА РАДОВАНОВИЋ

Недимовић је рекао да је развој прерађивачке индустрије један од суштинских циљева Владе, како Србија не би извозила само јефтину и квалитетну сировину, већ готове производе, као што су пекмез и воћни сокови. Он је најавио подршку државе прехрамбеној индустрији, којој су неопходне нове технологије и модернија опрема, како би се сировина лакше претварала у полупроизвод или финални производ.

Извор: Тањуг/Сава Радовановић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар