КАЛЕНДАР ГЕНОЦИДА НДХ У ХЕРЦЕГОВИНИ, 9. ЈУН: Усташки злочин над српским таоцима у Невесињу и Гацку

nevesinje-nekada

 

Невесињски и Гатачки срез

Усташки повјереник за Босну и Херцеговину Јуре Францетић посјетио је 9. Јуна 1941. Невесиње и Гацко. Одмах је издао наредбу да се из невесињског и гатачког затвора стријеља по 20 најугледнијих талаца.

У шупама Војног логора у Невесињу у ноћи 9/10 јун масакрирани  су  специјално направљеним гвозденим шипкама, маљевима, кундацима и ножевима: Милсо Глоговац, Ђорђо Вучетић, Никола Мандић, Гојко Чорлија, Ђорђо  Бајовић, Никола Аџић, Петар Савић, Нико Грујичић, Станимир Поповић, Саво Јеремић, Трипо Шолаја, Божо Савић, Десимир Бошњак, Вукашин Самарџић, Михајло Мандић, Ристо Тодоровић, Вукота Радовић, Радован Вујичић и Мирко Гачић

Таоци из гатачког затвора, исто њих 2о, одведени су аутобусом су на ледину Павлић између села  Степена и муслиманског села Међулића. Ту су убијани мецима у ударцима пушчаног кундака у потиљак. На овом стратишку, испрскан крвљу и мозгом својих другова, преживио је свештеник Новак Мастиловић.  Лешеви жртава ту су били несахрањени 2 дана, а онда су камионом превезени до Корићке јаме и у њу бачени.

Извор: СНД ПРЕБИЛОВЦИ

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Мирослав Поповић Reply

    Што више таквих докумената и свједочења да се нађе на големој енциклопедији о геноциду над Србима као основ за покретање процеса изгласавања резолуција о геноциду над Србима у 20. вијеку.

Оставите коментар