ЛИНТА: ГЕНОЦИД је најпрецизнији појам за страдање српског народа у НДХ

  • Предсједник Савез Срба из региона Миодраг Линта не подржава одлуку Удружења грађана Јадовно 1941. којом се злочин геноцида над православним Србима током Другог свјетског рата од стране НДХ именује као покољ.

Термин „Покољ“ не указује на кључну чињеницу да је постојала јасна намјера усташког режима да српски народ у НДХ буде физички уништен. Питање именовања масовног страдања српског народа у НДХ је велика тема која се не може ријешити без озбиљне и дуге дискусије у којој би учествовале све релевантне научне и стручне институције и угледни појединци из Србије, Републике Српске и међународне заједнице.

Линта се слаже са мишљењем Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске да именовање геноцида над Србима у НДХ појмом покољ неће допринијети интернационализацији ове трагичне теме и може да има негативне последице а на унутрашњем плану ствара нејасноће и недоумице.  Такође, он вјерује да је Удружење грађана Јадовно 1941.  наведену активност  предузело с најбољим намјерама тј. да се открије истина о страдању нашег народа.

Линта сматра да је појам геноцид најприкладнији и најпрецизнији термин за монструозно истребљење и затирање које је српски народ доживио у НДХ. Сви  поступци усташког режима недвосмислено потврђују тезу о постојању геноцидне намјере да се српски народ у НДХ потпуно уништи тако што би се трећина физички ликвидирала, трећина протјерала а трећина насилно превела у католичку вјеру и претопила у Хрвате. У остварењу уништења Срба власти НДХ су имале велику подршку Католичке цркве и других институција хрватског друштва. Основна карактеристика масовног злочина над српским народом у НДХ је суровост и садизам, односно коришћење ножева, маљева и другог хладног оружја и уживање у непојмљивом мучењу жртава прије ликвидације.

Информативна служба ССР

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Душан Басташић Reply

    Неочекиван потез човјека који ужива наше поштовање. На пречац, ломећи преко кољена, прихватио је аргументацију дијела острашћене и отуђене историократске (квази)елите “(до)школоване” у Јад Вашему чији дио посла УГ Јадовно 1941. ради већ десет година волонтерски а они за то примају плату. Неки од њих на званичним сајтовима институција позивају на, цитирам: “обрачун до краја и жигосање” подмећући тезу о преименовању геноцида над Србима од стране НДХ иако геноцид над Србима за разлику од Јевреја и Рома (Холокауст и Порајмос), никада није имао име. Они који се овако здушно труде да геноцид на Србима не добије своје име, надају се подвођењу геноцида над Србима под појам/име/одредницу Холокауст. То свакако не би било добро и неће заживјети. Зашто Покољ као име за геноцид (са свим оним што овај појам укључује) почињен над Србима од стране НДХ, можете прочитати овдје: http://pokolj.org .

  2. Саша Сербски Reply

    Aко је нешто, уз холокауст, било геноцид у Европи, то је усташки геноцид над Србима. То нема и не може да има друго име.

Оставите коментар