Покољ у Фочанској Јабуци: Злочин за који нико није одговарао

  • Покољ у Фочанској Јабуци је извршен 23. јула 1992. године од стране припадника муслиманске Армије Босне и Херцеговине, над 43 српска цивила и борца Територијалне одбране, односно мјештанина овог малог села између Фоче и Сарајева.

Foca-Spomenik-001

За овај злочин, као и многе друге злочине на простору бивше Југославије током ратова 1990-их, нико није до сада одговарао.

23. јула 1992. ујутро отпочео је страховит напад муслиманских ратних јединица на село Фочанска Јабука, заједно са његовим засеоцима: Јамићи, Тауљићи, Модро Поље, Камен, Куторина, Дражево, Милотина, Колаковићи, Подграђе, Подрид, Подстјена, Стојковићи… Овај напад су извршиле јединице из Првог (сарајевског) корпуса муслиманске Армије БиХ, потпомогнуте домаћим муслиманима. Већина тих помагача су били бивши просјветари, милиционери и шумари, тако да су добро познавали терен. Код неких од њих пронађен је списак за ликвидацију, у коме су били листом сви Срби са тих простора, без обзира што су се неки одселили у Србију или иностранство. Што значи да је ово дуго и пажљиво планирано и да су ушли и архиву општинских књига рођених.

Овај напад на Фочанску Јабуку је трајао неколико сати, а завршио се окупацијом Фочанске Јабуке, који се претворио у крвави пир, палеж и пљачку српске имовине у циљу истребљења српског становништва. Села су темељно попаљена, чак и куће гдје нико није живео.. Миладин Иконић са супругом у засеоку Колаковићи је погинуо док су тражили да ли има преживјелих после тог страшног покоља, иако они нису из тог засеока. Такође су ухваћена и два српска борца, који су завезани и мучени до смрти на једном брду Козањ, изнад села. Жене и старији мушкарци су углавном поклани и измасакрирани.

Најмлађа жртва био је Ново Елез од 11 година, а најстарија Милка Ковач од 90 година старости.

ИМЕНА ЖРТАВА

Имена жртава у овом ужасном злочину, су сортирана, по мјесту гдје су убијени односно рођени:

Засеок Јамићи:

Милан Голубовић (26 год),
Милорад Елез (50 год),
Ново Елез (11 год.)
Драган (21 год).
Илија Ковач 50 (год)
Његош Савић (21 год),
Драган Шолаја (20 година).

Засеок Подграђе:

Милош Вуковић (70 год),
Милош Тривун (70 год),
Анђелко Тривун (70 год),
Радивоје Тривун (60 год).

Село Подрид:

Миленко Мастило (28 год),
Раде Мастило (40 год),
Марко Мастило (70 год).
Засеок Дражево:

Перо Дубовина (50 год),
Раде Ђуровић (30 год),
Милена Ђуровић (55 год)

Засеок Колаковићи:

Милена Ћосовић (60 год),
Софија Ћосовић (68 год.),
Сретко Ћосовић ( 70 год.),
Обрен Ћосовић (60 год),
Борко Ћосовић (60 год)
Мирко Ћосовић (60 год).
Миладин Иконић
суприга М. Иконића

Засеок Рачићи:

Никола Шаровић (70 год),
супруга Н. Шаровића (60 год),
Јаков Шаровић (70 год).
Засеок Куторина:

Спасоје Ђуровић (50 год),
Драго Стојановић 85 год),
Милена Стојановић (45 год),
Радојка Стојановић (60 год).
НН лице Ковач

Село Подстјена:

Лазар Симовић (70 год.)
Радисав Симовић (70 год.),
Сретко Ковач,
Драшко Ковач,
Бенко Ковач,
Ранко Симовић,
Рајко Мастило,
Милан Капуран,
Петко Мастило
Предраг Билинац.

Након Дејтонског споразума новембра 1995. године, село Фочанска Јабука припало је Федерацији БиХ, иако је већи део фочанске општине припао Републици Српској. Баш због тога вело мали број Срба се вратио у ово село, а и када би се неко враћао увјек би имао проблема са муслиманима, који су отворено показивали нетрпељивост према Србима. Припадници ИФОР-а нису показивали жељу да помогну Србима у решавању проблема.

Некдашњи мјештани овог села су својим прилозима 2004. успјели обновити православну цркву која је тада срушена до темеља и спаљена.

Тужилаштво БиХ одбија да процесуира злочинце који су учествовали у овом покољу, тврдећи да „нема довољно доказа“.

Сваке године 23. јула у Фочу долазе мјештани Јабука на парастос и паљење свијећа за своје рођаке који су невини пострадали. Основано је и Удружење „Јабука 92“ које се бори за истину и правду о злочину који се десио 23. 7. 1992.

 

Извор: Злочини над Србима

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар