У Ковину одржано 31. вече гусала и епске поезије (ФОТО)

  • У организацији Удружења „Прекодринских Срба“, које деценијама предводи неуморни прегалац Благоје Благојевић, у Центру за културу Ковин је 22. октобра 2022. године,  одржано 31. вече гусала и епске поезије.

Како је у најави истакао надахнути водитељ Никола Љубоја  рат за ослобођење петовијековног ропства над Турцима није био само рат за ослобођење, већ за остваривање вековне жеље за сопственим прагом, свих оних заспалих, не својом вољом или потребом, већ заспалих сном обамрлости и навиклости на ропство као на трајно стање живота.

– Први балкански рат 1912-1913. године спада у оне историјске догађаје на које је незаслужено пала тама заборава. Ослобођење Косова и Метохије, Македоније, северне Албаније, Рашке, као и осталих неослобођених балканских области, представљало је историјску и цивилизацијску прекретницу, не само у историји српског и осталих балканских народа, већ, несумњиво, и у историји Европе. Од 1804, од Првог српског устанка, па до 1912. године, до Првог балканског рата, није било ниједног српског гуслара, песника или писца, државника нити политичког вође, нити једне политичке партије, у чијим умовима или програмима није стајала мисао о Косову и Старој Србији и њиховом ослобођењу – рекао је Љубоја.

Држећи се задате теме на сцену су излазили врсни мајстори струна Александар Таушан, Милан Мрдовић, Славко Јекнић, Никола Јекнић, Јован Лакићевић, Чеда Чавић и Владо Руњо.

Публика је могла да ужива слушајући пјевање Тијане Стаменковић,  звуке хармонике Павла Убовића, гајди Горана Стаменковића и фруле Неде Николић.

У програму је још учествовао и Сандин Ковачић, солиста Хора духовне музике „Искон“ из Ковина, који је отпјевао химну Боже правде, као и пјесникиња Александра Пешић која је казивала стихове вољеног херцеговачког пјесника Божидара М. Глоговца, који је био чест гост на гусларским вечерима у Ковину.

Међу посјетиоцима посебно је поздрављен генерал у пензији Мирослав Лазовић, командант 250. ракетне бригаде, чији су припадници након окончања Нато агресије  на нашу земљу проглашени за народне хероје.

Неуморни Благоје Благојевић је у изјави за Српско коло истакао да су ови традиционални скупови гуслара у Ковину опстајали и онда када су се смењивали ратови деведесетих година од Словеније, преко Хрватске, Босне и Херцеговине па до нас самих и нашег Косова и Метохије.

– И кад се буквално није имало, имало се тек толико да се скуп одржи, да се енергија гусала и епске поезије усели у душе и срца народна. Ни ово садашње време није много боље. И даље се прича о рату, који је не нашом вољом или кривицом веома близу нама – рекао је Благојевић, који је најзаслужнији што се  Ковин по гуслама познаје.

Српско коло

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар