Мркоњићи прослављају Светог Василија

  •  Светом архијерејском литургијом и народним саборовањем у Мркоњићима Требиња сутра ће бити обиљежен празник Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца.

mrkonjici1
Прослава у родном селу једног од најпоштованијих светитеља, која сваког 12. маја у години окупи велики број вјерника из Херцеговине, али и ходочасника из других крајева православног свијета почиње у 8 часова празничним јутрењем. У 9 часова, у спомен-цркви Светог Василија биће служена Света архијерејска литургија и резање славског колача, а у 11 часова акатист Светом Василију Тврдошком и Острошком, на коме ће вјерници моћи цјеливати митру Светог Василија.
У наставку обиљежавања празника биће приређен културно-умјетнички програм и народно весеље.
И ове године до Мркоњића биће организован бесплатан аутобуски превоз из Требиња– са поласком у 8 часова испред зграде Електропривреде.
Велики број вјерника дочекаће сутра и манастир Острог, који чува мошти Светог Василија, а на поклоњење светитељу пјешке је пут Острога још у петак и суботу из Требиња и других херцеговачких општина кренуло неколико група ходочасника.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар