Панчево: Пребиловачке ране ујединиле Херцеговину!

  • У ноћи за памћење у Дому Војске у Панчеву Александар Таушан је прославио 25 година свог рада, за храм у Пребиловцима сакупљено је 68.320 динара, херцеговачка удружења никад сложнија, а гуслари доказали да су и у 21. веку највећи чувари српског наслеђа…

    Хуманитарним концертом обележио 25 година рада: Александар Таушан

    Хуманитарним концертом обележио 25 година рада: Александар Таушан

     

Текст: Трифко Ћоровић

У Дому Војске у Панчеву пред око 400 душа, окупљених да би дали свој допринос акцији “Подигнимо Пребиловце”, уприличен је први у серији хуманитарних гусларских вечери . Домаћин окупљања био је народни гуслар Александар Таушан који је на тај начин обележио четврт века свирања на струнама.

IMG_7961

Међу гледаоцима су били и Миленко Јахура (СНД Пребиловци) и Светозар Црногорац (Клуб Гачана)

 

У публици су били представници херцеговачких удружења: Урош Милојевић (Зрењанин), Божо Пашајлић (Вршац), Светозар Црногорац (Клуб Гачана), Миленко Јахура (СНД Пребиловци). Овом скупу су се прикључили и народни посланик Миодраг Линта, протојереј Милован Глоговац, народни певач и гуслар Миломир Миљан Миљанић и још многи други…

IMG_8050

Подршка из Смедерева: Петар Перовић

Након благослова који је упутио протојереј Стеван Урошев и здравице Вукојице Сандића, публици своме граду, пријатељима и породици обратио се слављеник Александар Таушан. Он је свој вредан јубилеј посветио Пребиловцима и на тај начин симболично подсетио да су и у 21. веку гусле најбољи магнет за окупљање народа и очувања историјског наслеђа.

IMG_8007

Други пут поведите и децу: др Драган Вуканић

 

Госте је поздравио и редован гост херцеговачких окупљања др Драган Вуканић.

IMG_8053

Мирослав Тановић

Након Александра ређали су се и остали виртуози на струнама: Ђорђе Тановић, Петар Перовић. Зоран Племић, Мирослав Тановић и Вељко Ђурановић. Посебан печат овом догађају дали су најмлађи чланови КУД “Јединства” из Панчева, који су од Александра Таушана добили и захвалницу за вишегодишњу успешну сарадњу.

IMG_8017

Водитељ програма: Божидар Глоговац

Програм је на себи својствен начин надахнуто водио Божидар Глоговац, успут рецитујући стихове својих песама, а као најсимболичнију за ову прилику издвојили су се потресни стихови његове песме “Цвијете”.

У име домаћина: Миленко Чабрило испред ЗК “Херцеговац”

У име домаћина: Миленко Чабрило испред ЗК “Херцеговац”

У име организатора ЗК “Херцеговац” из Панчева гостима се обратио Миленко Чабрило, који је поделио своје импресије са скорашњег пута и посете Херцеговини и Пребиловцима. Посета Пребиловцима оставила је врло снажну емоцију на херцеговачка удружења у Србији која су показала снажну жељу да истрају у намери да се подигне храм.

Најмлађи разгалили публику: КУД “Јединство”

Најмлађи разгалили публику: КУД “Јединство”

Слободан Драшковић, председник гусларског друштва “Стара Херцеговина”, није крио задовољство посетом у Панчеву и најавио је следећи концерт посвећен Пребиловцима, 24. априла у Центру за културу Смедерева, док је Урош Милојевић најавио да ће већ 26. априла у Зрењанину у организацији војвођанских гуслара ова акција бити настављена.

002

Мајстор на струнама: Вељко Ђурановић

 

Видимо се и у Смедереву: Ђорђе Тановић

Видимо се и у Смедереву: Ђорђе Тановић

 

Јучерашњом приредбом сакупљено је 65.000 динара. Панчево је положило испит, на реду је Смедерево.

003

Домаћин је са својим пријатељима завршио концерт заједничком песмом

IMG_8240

После концерта дружење се наставило: Миљан Миљанић гусла поред гусларског шампиона Вељка Ђурановића и домаћина Александра Таушана

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар