Данас славимо Светог Сисоја, заштитника дјеце!

  • Српска православна црква и верници обележавају данас свегог Сисоја. Срби поштују Сисоја као као заштитника деце и брзог помоћника у свакој тузи и невољи

У нашим крајевима овај светац је изузетно поштован и цењен код мајки и жена јер важи за заштитника деце и брзог помоћник у свакој тузи и невољи.

Због тога већина је обичаја који се и данас поштују у Србији у вези са децом. Многе мајке практикују да посте 7 дана пред овај празник да би се причестиле, а овај „седмодневни пост“ је неписано правило којег се почиње придржавати све већи број мајки. Верује се да ће тако њихови малишани бити здрави и да ће их у животу пратити срећа.

Ако на данашњи дан пада киша, обавезно треба пустити децу да истрче напоље и добро покисну! У неким крајевима наше земље и до данас је сачувао веровање да је то вода коју Свети Сисоје са неба шаље на њих и да ће тако најбоље и најздравије порасти.

Старији кажу да је Свети Сисоје највећи прогнитељ свих ђавола који нападају децу. Због тога се верује да данас деца могу остати напољу и ноћу, јер сви демони беже и крију се.

Народ каже да ће све што роди на овај дан бити срећно и дуговечно.

Ко је био свети Сисоје?

Преподобни Сисоје Велики био је родом из Мисира у данашњем Египату и ученик Светог Антонија.
Тешким трудовима над самим собом толико је укротио себе, да је би кротак и незлобив као јагње. Зато му је Бог дао велику благодат, да исцељује болеснике, изгони нечисте духове, и мртве васкрсава.
Још заживота се прочуо као исцелитељ и чудотворац, па су многи долазили код њега по савет и лек. Шесдесет година је Сисоје живео у пустињи.
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар