МИ ЗНАМО КО СМО: Позив грађанима Црне Горе да поднесу захтјев за стицање држављанства

  • „Позивамо све заинтересоване да искористе рок од осам дана, колико треба да одлука ступи на снагу, како би прибавили сва потребна документа, па да, сходно томе, буду у могућности да захтјев за стицање држављанства предају дана 21. фебруара“, наводе из „Ми знамо ко смо“

„Обавјештавамо јавност Црне Горе да је данас, 11. фебруара, 2022. у Службеном листу Црне Горе објављена Одлука о измјени одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом (Сл. лист ЦГ, бр. 15/22), којом се услов за остваривање права на стицање црногорског држављанства пријемом, који је до сада износио десет година непрекидног тј. сталног боравка, измијенио на начин да се умјесто десет година непрекидног тј. сталног боравка, сада захтијева минимум пет година сталног боравка и пет или више година привременог боравка“, истакнуто је у саопштењу НВО „Ми знамо ко смо“ поводом Измјене одлуке о стицању црногорског држављанства, објављене данас у Службеном листу.
Фото: Ми знамо ко смо

Из иницијативе “Ми знамо ко смо“ такође додају да то значи, да чим нова одлука ступи на снагу, сви грађани који испуњавају услов пет година сталног боравдка (и имају одговарајућу потврду, односно, доказ о томе), могу и треба да предају нови захтјев за пријем у црногорско држављанство.

Остатак текста преносимо интегрално:

Овај захтјев грађани могу да поднесу почев од, 19. фебруара 2022. године и то на основу члана 8 Закона о црногорском држављанству и на основу Одлуке Владе о измјени одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом од 11. фебруара, 2022. године.

Осим поменутог доказа (валидног документа/потврде) о најмање десет година боравка од чега је најмање пет година сталног боравка, грађанин прилаже одговарајући доказ да је лице:

– навршило 18 година живота

– има знање „црногорског” језика за основну комуникацију

– није осуђивано или су престале правне посљедице осуде

– смјештено у Црној Гори и има стални извор прихода

– измирило доспјеле пореске и друге законске обавезе

– има отпуст из држављанства друге државе (о томе детаљније доље)

У сваком случају, лица која имају намјање пет година сталног боравка (укупно, десет година боравка у цг) и која посједују отпуст из држављанства друге државе, могу предати захтјев за пријем у црногорско држављанство већ од 19. фебруара 2022. године (од 19. једино препорученом поштом јер не раде шалтери државне управе, а 20. је недеља, тако да први дан за непосредно уручивање јесте тек 21.).

Што се тиче услова који предвиђа да је потребно доставити и доказ о отпусту из страног држављанства, обавјештавамо наше пратиоце да је могуће захтјев за пријем у црногорско држављанство предати и уз обезбијеђен доказ да је поступак за отпуст из држављанства друге државе тек покренут (тј. да је предат захтјев), а не и да је он окончан. Овај захтјев је могуће поднијети и у надлежним амбасадама.

Позивамо све заинтересоване да искористе рок од осам дана, колико треба да одлука ступи на снагу, како би прибавили сва потребна документа, па да, сходно томе, буду у могућности да захтјев за стицање држављанства предају дана 21. фебруара, будући да ће се на тај начин, чак и у случају евентуалне измјене ове одлуке од стране неке нове Владе, о њиховом држављанству рјешавати по горе наведеним критеријумима. Због тога ће њихов захтјев за пријем у држављанство, уколико испуњава критеријуме прописане овом одлуком у тренутку подношења, чак и у случају доцније измјене тих критеријума, морати бити уважен.

Такође, позивамо вас да подијелите ову важну објаву како би она допрла до што више људи у овом кратком временском периоду, изузетно је битно!

ИН4С

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар