У ЧИКАГУ ОДРЖАН ПОМЕН СРБИМА СТРАДАЛИМ У „ОЛУЈИ“ (ФОТО)

  • У Чикагу је у недељу 9. аугоста 2020. године одржан помен страдалим Србима у ратовима 1991- 1999. године.

У Српском храму Светог Јована Крститеља свештеник Саво Босанац, који је и сам изгнан са подручја Западне Славоније, подсетио је на броја страдања Срба у Хрватској у 20. веку. Он је нагласио да је војним акцијама у мају и августу 1995. године довршено етничко чишћенје Срба које је пет деценије раније започето у Независној Држави Хрватској,

Председник Удружења крајишких Срба „Прело“ Љубинко Шпегар је истакао да се Срби из Хрватске и Федерације БИХ који су расељени у 30 држава по целом свету сећају својих страдалих рођака, пријатеља и познаника.

– Хрватска је од 1991. године полицијском акцијама, а касније и војним акцијама на Масленицу, Дивосело 1993. године, Западну Славонију, Далмацију, Лику, Кордун и Банију и на на 13 западно-босанксих општина 1995. године протерала Србе, а оне који су остали су убијани, а имовина немилосрдно пљачкана, паљена и уништавана, подсетио је Шпегар и напоменуо да су и данас две и по деценије порсле рата Срби-повратници у Хрватској изложени бројним притисцима, вређањима, дискриминацији и намерном запостављању, а неки још увек немају електричне енергија и пута до својих кућа.

И у суседној Канади у пограничном граду Виндзору помен је страдалим Србима у ратовима последње деценије 20. века одржана је у храму Свете Петке. Седмицу раније помен је одржан у канадском граду Нијагари у којем живи велики број избеглих Срба који су после протеривања из Крајине нови живот започели у Канади.

                                                                                                С. Данчуо

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар