Ледена роса уништила воће и поврће у Љубињу

  • Неочекивани нагли пад температуре у Љубињу је, у сриједу, само у току неколико часова нанио огромну штету на културама воћа и поврћа.

 

Јутарња роса се, како тврде воћари и повртари, нагло ледила јер је температура драстично падала, што је незапамћено за ово доба године, па су све биљке изгледале као да је по њима пао снијег, а бијелим покривачем је била прекривена и земља.

До поподне су сви млади изданци повртарских култура на већини парецела били као скувани, а у дијелу Љубињског поља које се зове Подвођени ратари ће, кажу, поново садити своје културе, јер су оне посијане и посађене све уништене.

Драгољуб Сорајић, референт за пољопривреду општине Љубиње, каже да комисија још није излазила на терен, јер већ два дана пада киша, па је још немогуће ући у воћњаке и њиве и све детаљно прегледати.
„Ако је судити по ономе што се види с пута – штета је заиста велика, мада сматрам да су горе прошле воћке него поврће, које се добрим дијелом може опоравити, јер вјерујемо да није из коријена уништено“, каже Сорајић.

Додаје да је, осим воћака, доста страдао кромпир, али се он може омладити, док код воћњака постоји бојазан да ће плодови бити слаби.

„Највеће површине наших ораница су под воћњацима, а бојимо се нарочито за неке сјеверније парцеле, које су биле више изложене хладноћи, мада нико не зна шта је у унутрашњим дијеловима воћњака, за које домаћини тврде да имају доста штете“, објашњава Сорајић.

Ни они најстарији мјештани Љубиња не памте у ово доба године овакву слану, која би била оваква једино у вријеме преласка јесени у зиму.

Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар