Како је откривен Радован Караџић?

  • Британски новинар и спољно-политички уредник Гардијана Џулијан Борџер открива никад објављене детаље хапшења једног од најтраженијих хашких бегунаца Давида Драгана Дабића.

dabic
Судско веће Хашког трибунала донеће пресуду у случају против Радована Караџића и изрећи је 24. марта. Тиме ће случај против ратног председника Срба у БиХ бити окончан.
Британски новинар испољно-политички уредник Гардијана, добитник Пулицерове награде Џулијан Борџер у својој књизи „Суђење касапинима“, доноси најновије и никад објављене детаље хватања једног од најтраженијих бегунаца – Драгана Давида Дабића односно Радована Караџића!

Борџер пише да се потрага за Ратком Младићем интензивирала када је на чело Србије 2004. године дошао Борис Тадић. Не једном састанку у његовом кабинету, на којем је била и тадашња црногорска тужитељка Весна Меденица, Миодраг Ракић, шеф кабинета Бориса Тадића и – као шеф Бироа за координацију рада служби сигурности – члан акцијског тима за проналажење и хапшење Младића, дотурио је Владимиру Вукчевићу, тужиоцу за ратне злочине, папирић на којем је писало: „Лоцирали смо Р. К.“

Како овај добитник Пулицерове награде тврди Вукчевић и један од његових блиских сарадника, погледали су се и збуњени, а на папирић написали: „Јесте ли мислили на Р. М?“, јер су претпостављали да је реч о Младићу. Међутим, лоциран је био Радован Караџић. Била је то 2008. година, а на челу Владе Србије био је Војислав Коштуница.

Агенти БИА имали су поуздану информацију да се Радован Караџић крије у Београду под именом Драган Давид Дабић. Радован Караџић, алиас др. Дабић, који је доживео холивудску физичку трансформацију, радио је као алтернативни психотерапеут и ординирао на крајње ексцентричан начин, међу осталим тражећи од пацијената да пију мокраћу.
Да би били сигурни да је Драган Давид Дабић заиста Радован Караџић агент БИА (жена), лажно је дошла да затражи његову помоћ, и док ју је на себи својствен, ексцентрични начин, Дабић лечио масажом, успела је кришом да узме једну од длака с његове бујне браде.

ДНК анализом утврђено је да је др. Дабић, човек бујне седе браде и још бујније косе, заиста Радован Караџић.
Инспектори БИА, на чијем је челу тада био Саша Вукадиновић (на чело БИА дошао је само три дана пре него што је ухапшен Караџић) поновно су се суочили с опструкцијом.
Пре него што је акција хапшења требала почети, др. Драган Дабић (Радован Караџић) изашао је с торбом у руци из свога стана и упутио се према аутобусној станици. Агенти БИА пустили су га да сам уђе у аутобус који је возио према Зеленом венцу, а онда га на пола пута пресрели и зауставили.

Ухватили су Караџића, који је намеравао с оближњег стајалишта међуградских аутобуса да крене у Војводину, пут неког од фрушкогорских манастира. Каснија реконструкција открила је да је Караџић сазнао да ће тог јутра бити ухапшен па је намеравао побећи. Док је био у аутобусу, на путу према Зеленом венцу, зграда у којој се скривао и даље је била под присмотром.

 
Информер

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар