МИЛАТОВИЋ: Чињеница је да је Вук Караџић продао 46 српских рукописа Јернеју Копитару

  • Синоћ је у Музеју Херцеговине у Требињу у организацији Удружења југословенске војске у отаџбини одржана врло успјешна промоција књиге Петра Милатовића Острошког “ Српско благо у Бечу и продаја српских реликвија“ као и представљање новог фототипског издања Мирослављевог јеванђеља које је представио Вељко Топаловић из Београда.

Милатовићева књига даје један потпуно другачији поглед на Вукову дјелатност у Бечу и његов рад.

Пружа се документован увид у Вукову продају 46 значајних српских рукописа Јернеју Копитару.

Аутор наглашава да ово није атак на Вука, него само изношење објективних чињеница. Он је говорио у судбини 159 српских ћириличних рукописа од 10. вијека на овамо који су и даље недоступни широј јавности.

Вељко Топаловић представио је најновији репринт Мирослављевог јеванђеља који је најближи оргиналу, посебно по репродукцији позлате иницијалних слова. Званичне институције нису подржале овај пројекат, али је он захваљујући помоћи обичних људи, љубитеља културе угледао свјетлост дана.

Промоцији је присуствовао и својом бесједом је увеличао и умировљени владика захумско- херцеговачки г. Атанасије Јефтић.

Људи су могли да чују многе досад непознате чињенице које је званична историографија, из ових или оних разлога, прећутала.

ДАРКА ДЕРЕТИЋ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар