СЈЕЋАЊЕ НА ДАНЕ КАДА ЈЕ ГОРИО МОСТАР: Обиљежено 28 година од егзодуса Срба из долине Неретве

  • Јун 1992. године био је трагичан месец за Србе у долини Неретве када је за свега неколико дана нестало 431 лице, неки су убијени, неки одведени у логоре, а неки мртви размењени.

– Тих дана Мостар је горео, горело је све што је српско, горела је наша Саборна црква Свете Тројице. Данас када се тај храм уздиже враћа нам се вера у људе овде, у суживот и наду, изјавила је председник Организације породица заробљених и погинулих у Мостару ,а где је данас обележено 28 година од егзодуса Срба из долине Неретве.

Тада је за неколико јунских дана 1992. од Чапљине до Брадине протерано више од 30.000 Срба. Помен је служен у Старој цркви у Бјелушинама, а цвеће је спуштено у реку Буну у Мостару. Само у месту Буна је на данашњи дан нестало 18 српских бораца и 11 цивила, а за некима од њих се још трага.

Џелетовићева се нада да ће поверење бити изграђено тиме што ће сви рећи где су нестали и да ће бити сахрањене све жртве, не само српске, него и бошњачке и хрватске.

– Сваки човек је заслужио да буде достојанствено сахрањен, да се зна истина о његовом страдању и да се процесуирају ратни злочини. Веома ми је жао што је тај процес тако спор и болан, али ми породице нећемо никада одустати и поручујемо свима који су учинили злочин над било којом жртвом да ће одговарати за свој злочин, рекла је Џелетовићева.

Славица Славић сваке године је на годишњици обележавања страдања на Буни, где је пре 28 година нестао њен брат – припадник Војске Републике Српске кога још није пронашла.

-Тражим брата Синишу Марића, ово је 28. година. Сваки дан је предуг за нас. Једина жеља ми је да могу упалити свећу на гробу. На данашњи дан 1992. мој брат је кренуо према Буни и на мосту му се губи сваки траг, каже Славица.

Саборна црква Свете тројице у Мостару, тада највећа православна богомоља на Балкану, запаљена је 15. јуна 1992, а након тога и сви православни храмови у долини Неретве.

Мостарски парох Радивоје Круљ, који је данас служио помен, истакао је да су највећа утеха Христос и обнова храма.

– Наша црква је запаљена 15. јуна 1992, а наша заједница, као и храм, ишчупана из корена овог града. Наши верници су одвођени из станова, убијани. За неке се још не зна где су. Апелујем и данас и молим све оне који било шта знају о томе да, ево, кажу мени, под заклетвом исповести, само да их пронађемо и на достојанствен начин сахранимо, истакао је Круљ.

Он је нагласио да је у Мостару и данас тешко, али се Срби ипак боре, обнављају Храм и своју заједницу.

У јуну 1992. године приликом велике војне акције Хрватске војске, ХВО и ХОС, којом је командовао генерал Јанко Бобетко, дошло је до егзодуса и великог страдања Срба у долини Неретве. Напади су почели 7. јуна и трајали до 26. јуна. За убиства, прогоне и заробљавање Срба у долини Неретве вођена су свега два процеса пред Судом БиХ и осуђена су четири лица.

СРНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар