ИЗМЕЂУ ЗЕМЉЕ И НЕБА: У Београду промовисана збирка пјесама Срђана Н. Чомића

  • У оквиру књижевно-умјетничког пројекта Реч у времену Срђан Н. Чомић промовисао је 28. марта у Галерији 73 своју прву збирку поезије Између земље и неба. Чомић је рођени Дубровчанин, који је живио у Билећи и Требињу. За сва три града вежу га посебне емоције које је преточио и у стихове својих пјесама. Поред пјесама испуњених родољубивим мотивима, Чомић је са читаоцима подијелио и своја размишљања.

Ова промоција је била својеврсни разговор модератора Неђе Ћиће Стојановића и самог аутора.

– Упознао сам младог човјека пуног љубави, човјека који воли све људе, а посебно своју Херцеговину. Упознао сам човјека који воли лијепу ријеч, поезију, пјесму… Упознао сам човјека од ријечи, од жеље, од амбиције, човјека ствараоца. Он је књигу пјесама Између земље и неба уткао љубав према свему ономе што највише воли.

Само за читаоце Слободне Херцеговине књига је  доступна по промотивној цијени од 499 динара. Позвати на број +381 64 318 72 04

Није случајност да је боја корица Чомићеве збирке управо тиркизна, како је рекао Требишњица повезује његова три града Дубровник, Билећу и Требиње.

– Требишњица се касније преточила 60-их година у највећу једну хидроакумулацију на Балкану, то је Билећко језеро које има прелијепу тиркизну боју и коју сам ставио на корице моје књиге.

Са писањем поезије је почео у средњој школи, али никада није имао времена да обједини пјесме у збирку. Међутим, појава короне га је нагнала уз подршку супруге Драгане и сина Вука да прионе на посао како би своје мисли и осјећања укоричио.

Стојановић наводи да Чомићеве пјесме немају истовјетни прецизно дефинисан ритам, али да је управо драж у тој необичности структуре пјесме, у њеној слободи преламања.

– И то је оно што поезији Срђана Н. Чомића даје особиту специфичност и оригиналност и заинтригира наша поетска чула, јача нашу знатижељу да дубље пониремо у бит и смисленост његових стихова. Занимљива је тематика ауторових пјесама. Он пјева о градовима, планинама, предјелима, о мору, дрвећу, људима, манастирима и то тако да нас упознаје са њиховим знаменитостима, особеностима и карактеристикама. На тај начин он уводи едукативну компоненту у своју поезију што доприноси позитивној комплексности његовог дјела.

Пишући такве стихове мотив аутора је да то не остане заборављено.

– Никада у животу нисам био на Косову, али сам имао потребу да напишем пјесме о Косову. Немам везе ни са Книном ни са Крајином, али сам исто такође имао потребу да напишем о нашем страдалом и мученичком народу који је доживио егзодус и патњу у Крајини. Тако да није само тематика Херцеговина, тематика је Србија и наш род. Волим своју нацију, али поштујем све друге нације и народе. Однос према своме роду је у дијелу збирке под насловом „Писма отаџбини“.

Други дио књиге Писма животу инспирисана су ријечима патријарха Павла: „Будимо људи”.

– У времену транзиције, глобализације двадесет првог вијека, једноставно бити човјек је велики епитет и велика награда и треба сваким даном да се трудимо да будемо људи, да будемо људи према најситнијим стварима у животу до оних најкрупнијих животних ствари и питања, и између свега осталога шта смо то, ако људи нисмо.

Једини српски глумац који је глумио у једном од филмова о Џејмс Бонду, Милорад Капор овом приликом је прочитао пјесму Херцеговина.

У програму су још учествовали пјесникиња Јока Милошевић, пјесник Миливоје Мишо Рупић, Вук Чомић.

Музичка пратња Тања и Мишо Шикман.

Промоцији су присуствовали директор КБЦ Звездара проф. др Петар Сворцан, замјеник председника ГО Звездара Драгана Ђурић, помоћник председника ГО Гроцка Драгана Старчевић, представник БК компаније (Браћа Карић) Дејан Старчевић, предсједник Кјокуншикаи федерације Србије Славко Симоновић, директорка култне Галерије 73, која ове године слави пола вијека постојања, Мирела Пудар, Миле Шапић представник Савеза Срба из региона, представници Удружења Билећана у Србији и представници Удружења Требињаца у Србији.

Књига се може купити у Лагуниним књижарама у Београду, Новом Саду, Нишу и другим градовима Србије.

О ПИСЦУ:

Срђан Н. Чомић је рођен 14. 7. 1984. године у Дубровнику. Средњу медицниску школу је завршио у Требињу. А потом уписује и завршава Високу Медицинску школу струковних студија – општег смјера.

Још од ране младости показује интересовање за књижевним стваралаштвом. Ово му је прва збирка поезије којом се обраћа читаоцу са помјешаним опусом личних и родољубивих емоција.

Живи у Београду, стално је запослен од 2010. године у Клиничко-болничком центру Звездара, на клиничком одјељењу онко-хематологије.

Низ година се бави синдикалним радом, а тренутно је потпредсједник Заједнице синдиката Србије Јединство, при КБЦ Звездара.

Један је од оснивача и активни члан Завичајног клуба Билећана у Србији, гдје је и члан Управног одбора. Учесник је разних хуманитарних акција широм Србије и Републике Српске.

У слободно вријеме, поред поезије, воли природу, животиње и све људе добре воље.

Ожењен је Драганом, са којом има сина Вука.

Драгана Бокун/Српско коло

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар