ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА: Формира се Савез Удружења Срба из Херцеговине у Србији 

  • Након дужег времена данас је у Новом Саду одржан састанак Координационог одбора свих завичајних херцеговачких удружења у Србији. Донијета је одлука да се оформи кровна организација – Савез Удружења Срба из Херцеговине у Србији.

Извјештај о досадашњем раду и постигнутим резултатима поднио је потпредсједник овог Одбора Светозар Црногорац.
У наставку сједнице дискутовало се о будућем заједничком раду херцеговачких удружења.

Већина учесника изнијела је став да би Срби из Херцеговине који већ пет година раде посредством Координационог одбора требало да се снажније повежу и дјелују.

Донијета је одлука да се формира Иницијативни одбор који ће да припреми све неопходне мјере  и правне акте за оснивање кровне организације Савеза Удружења Срба Херцеговаца у Србији.
Иницијативни одбор чине предсједник Светозар Црногорац и чланови Жарко Ј. Ратковић, Милан Бјелогрлић, Божидар Миловић и Милован Пецељ.

Предложено је да сједиште Савеза буде у Новом Саду у коме је и основано прво Удружење Срба Херцеговаца у Србији.

Овом састанку присуствовали су у својству домаћина предсједник Координационог одбора Ђорђо Радојичић, предсједници херцеговачких завичајних удружења из Покрајине Божидар Миловић (Нови Сад), Милан Бјелогрлић (Зрењанин),   предсједници београдских завичајних удружења Жарко Ј. Ратковић (Требиње), Светозар Црногорац (Гацко), Зоран Јањић (Невесиње), Милован Пецељ (Љубиње).

У име уружења Херцеговаца из Суботице састанку су присуствовали предсједник УО Љубо Килибарда и координатор Удружења Боро Вукајловић, док је Херцеговце из Панчева представљао Миленко Чабрило.

Писменим путем јавили су се и подршку овом скупу дали Миодраг Дунђеровић (Билећа), Миленко Јахура (Пребиловци) и уредник портала Слободна Херцеговина Трифко Ћоровић.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА: Формира се Савез Удружења Срба из Херцеговине у Србији у Новом Саду

  2. Херцеговина Reply

    Богу хвала да сте се опаметили. Оно је било катастрофа,завичајна удружења свак за себе и своје мјесто, овако ће и мала мјеста попут Љубиња и Берковића, а који су од виталног значаја за читаву Херцеговину моћи да напредују, а не таворе ка досад.

Оставите коментар