УСТОЛИЧЕН ВЛАДИКА ДИМИТРИЈЕ: Херцеговина може бити један од покретача свеопштег препорода (АУДИО)

Његова светост патријарх српски Иринеј рукоположио је и увео у архипастирски трон новоизабраног владику захумско-херцеговачког и приморског Димитрија Рађеновића.

Свету архијерејску литургију, са чином хиротоније и устоличења, у саборном храму Светог преображења Господњег служио је патријарх Иринеј, уз саслужење митрополита и епископа, свештенства и монаштва Српске православне цркве, а у присуству великог броја вјерника из Требиње и Херцеговине, који су до краја испунили унутрашњост и порту саборног храма.

Свечаности рукоположења и увођења у трон новог епископа захумско-херцеговачког и приморског присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, директор Секретаријата за вјере у Влади РС Драган Давидовић, градоначелник Требиња Лука Петровић, бројне званице из јавног живота регије, Републике Српске и Србије.

У свечаној бесједи након примања епископског жезла, владика Димитрије је казао да линија која одваја добро и зло не пролази границама држава нити између класа, политички партија, ни линијом наших овдашњих разграничења и разлика – већ кроз свако људско срце.

„Зато се ја данас молим Господу да не стану унутрашње границе у нама, да побиједи добро и да будемо препознати као миротворци, отворени за сталну сарадњу и дијалог, као носеће стубове мира и развоја на ових просторима“, поручио је епископ Димитрије.

Он је подсјетио да је земља захумско-херцеговачка крштена још за вријеме светих апостола Павла и Тита, а епархија успостављена још прије 800 година, да је историја ове земље у знаку крста, страдања и васкрсавања, али је била и расадник слободарских идеја, друштвеног и културног препорода, великана бритког ума Дучића, Шантића, Богишића, браће Ћоровића…

„Херцеговина и данас, са својим особеним географским положајем, са богатством карактера људи који у њој живе или долазе, иако мала по величини – надамо се, може бити један од покретача свеопштег препорода…Колико је у мојој моћи, пажњу ћу посветити образовању младих људи и дјеце, поштујући њихову богомдану слободу и интегритет, знајући да су они једини прави и достојни насљедници непрекинуте историјске линије ових простора и нашег опстанка и битовања, које је постојано једино ако је утврђено – и на вјери и на знању“, поручио је владика Димитрије.

Он је додао да ће „његовати и Херцеговцима урођену саборност, бринути се о старима и немоћнима, позиваћуји све на солидарност, социјалну одговорност, истинску бригу једних о другима“.

„Ова ће одговорност за ближње, надам се, водити заједници у којој ће честитост, марљивост и поштење бити цијењени и довољни за живот достојан човјека. Конретан човјек који живи поред нас и његово добро – биће мој једини мотив за друштвену ангажованост, како је то уосталом било и до сада, у вријеме мојих непосредних и вољених претходника – наших заједничких отаца, учитеља и препородитеља ове епископије владика Атанасија и Григорија“, истакао је новоустоличени епископ захумско-херцеговачки и приморски.

Р.С. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. ХЕРЦЕГОВИНА Reply

    Редакцијо ,,свети апостоли Павле и ..Тиито;;??

Оставите коментар