ПЧЕЛАРСТВО БАЈОВИЋ : Зујање пчела најљепша музика

  • У херцеговачком селу Баљци,надомак општине Билећа, зујање роја пчела је музика за уши предузетника Жељка Бајовића који је своју пчеларску причу овдје започео прије 16 година.

zeljko_bajovic

Пчеларство Бајовић је породични посао настао из егзистенцијалних потреба у вријеме када је владала незапосленост и када су масовна отпуштања представљала свакодневну појаву.
„Све је кренуло најприје од скромне дрвене грађе којом сам направио простор за рад а затим и прве кошнице у које сам смјестио ројеве и тиме започео своју пчеларску авантру“, каже Жељко за Пресс.
Бајовић говори како на почетку нико није слутио да ће се његова инцијатива развити у озбиљан посао што је захтијевало пуно времена и озбиљнога рада.

pcelarstvo_bajovic1

„Од почетних пчелњих друштава нико није могао замислити да ће оне прерасти у пчеларску колонију која данас броји око 330 кошница. Требало је издвојити доста времена за читање стручне литературе, примити небројне убоде пчела, али када човјек ради из љубави, ништа му тешко не пада“, истиче Жељко.
Да би неко био успјешан у пчеларском занимању стрпљење је нужна особина, док се сам процес добијања меда као финалног производа може реализовати веома брзо уколико пчелиња друштва уђу спремна у наступајућу сезону, појашњава Жељко.
„Мој отац је започео сопствени посао као једну приватну инцијативу која је била могућност да човјек нешто заради и да од нечега живи. Сама идеја тада није представљала ризик већ једну нову шансу“, објашњава Милош, син Жељка Бајовића и додаје:
„Најбитнија комбинација вам је пола пола. Педесет одсто вашег успјеха вам чине временски услови, а педесет ваш сопствени рад. Том процесу се можете посветити максимално, али ако вам временски услови не дозвољавају неће бити ништа од тога, као и обрнуто. Ако имате идеалне временске прилике, али не уложите свој труд, нећете успјети“.

pcelarstvo_bajovic3

Поред сопственог труда и идеалног амбијента, за успјех овог породичног посла свакако су заслужне и лојалне муштерије.
„Наша продаја је базирана на личним контактима и познанствима. То је позитивно у смислу што градите однос повјерења са својим муштеријама и муштерије су сигурне у ваш производ. Тако се ширимо преко препорука, а муштерије које имамо су уз нас од самог почетка“, наводи Милош.
Понуда коју „Пчеларство Бајовић“ нуди својим муштеријама није базирана само на меду већ се састоји и од продаје матица, прополиса, ројева, нуклеуса и матичне млијечи којој се посвећује посебна пажња.

„Матична млијеч је природна материја чији састави још увијек нису потпуно откривени. Оно што је познато јесте да је матична млијеч веома корисна за имунитет и то је свакако једна од области гдје ћемо развијати своју производњу“, говори Милош.
За квалитет својих пчелњих производа, „Пчеларство Бајовић“ је освојило и неколико награда међу којима су и „Златни медењак“ као и награда за допронос привреди од општине Билећа на сајму билећких производа и стваралаштва који се одржава три године заредом и постаје све масовнији.

pcelarstvo_bajovic2
„Свака награда значи, али ова је посебна, јер је остварена у нашем мјесту“, каже Жељко Бајовић и наставља:
„Манифестација ‘Дани билећких производа и стваралаштва’ сигурно јача из године у годину и битно је да се људи састају, размјењују мишљења, покажу умијећа и да се такмиче“.
На питање да ли је очекивао прву награду на овој манифестацији, Жељко је кроз осмјех одговорио:
„Ја увијек очекујем награду“.
Када је ријеч о проблемима које су морали превазићи у реализацији свог посла, наши саговорници истичу да су то проблеми који погађају све пчеларе у Босни и Херцеговини.

Извор: ПресРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар