ТИЈАНА БОШКОВИЋ ИСПИСАЛА ИСТОРИЈУ: Србија први пут стигла до титуле свјетског првака у одбојци!

  • Одбојкашице Србије победиле су Италију и постале шампионке Светског првенства у Јапану после пет одиграних сетова.

Фото: ФИВБ

Српкиње су исписале историју и постале светске првакиње по први пут у својој историји, те спречиле Италијанке да то ураде по други пут.

Одбојкашице су успеле да се опораве и да, након што су заостајале у сетовима два пута, дођу до преокрета и до невероватног успеха.

Србија је коначну победу остварила, по сетовима 21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12.

Српкиње су потврдиле класу јер су, после освајања Европског првенства 2017, сада освојиле и Светско.

Наше одбојкашице су славиле у веома драматичном мечу који је буквално немогуће описати речима и, после велике драме, постале најбоље на свету.

Јако згрчено и успавано су ушле у меч, пре свих Тијана Бошковић, која се будила полако, али сигурно, и била кључна за победу у завршници меча.

Италија је имала перфектан пријем у првом делу игре и није допуштала Србији да дође до лаких поена преко контре, а Паола Егону је пренела добру форму из полуфинала на финални меч. Србија је ухватила бољи ритам у завршници, али прекасно и Италија је повела са 1-0.

Други сет почео је драстично другачије него први – Бранкица Михајловић је била разиграна, Бианка Буша неумољива на сервису, али и пријему, и Српкиње су лако градиле предност. На крају убедљива разлика и много боља игра него у првом сету, што је било најбитније.

Добру игру из претходног сета Српкиње су пренеле у наредни и његовом средином се „одлепиле“ на великих +6. Ипак, Италија се приближавала корак по корак. Кључни моменат тог дела игре десио се при резултату 21:19 када је Стефана Вељковић била јако близу аса, али су се Италијанке некако извукле. Од тог тренутка „искочила“ је Егону и Италија је повела са великих 2-1.

Селектор Терзић није клонуо духом ни у једном тренутку меча и константно је храбрио своје изабранице говорећи им да је најбитније да оне поправе игру, да сервирају своје сервисе и да се не предају.

Савет искусног селектора оне су послушале, а Маја Огњеновић је кренула да „сили“ лопте на Тијану Бошковић, као што је то очекивано да ради од почетка меча. Њена генијалност је Србији доносила добре позиције, а Тијана је све чешће и чешће поентирала, док се с времена на време у тој категорији јављаја и Бранкица.

„Деја ву“ је сигурно постојао када је предност Србије кренула да „цури“ крајем четвртог сета, али Италијанке овога пута нису имале снаге за нови преокрет.

Тај-брејк је одлучивао новог светског првака.

Српкиње су поново у сет ушле стегнуто, а Бошковићева је поентирала када је било битно, да Итаијанке не оду на недостижну предност. Србија се враћала, Италија долазила до новог вођства, али је онда уследила серија наших од 3:1 и ново вођство.

Играло се поен за поен, што је сигурно више одговарало Србији, али је доносило стрепњу приликом сваког поена.

При 13:12 наше одбојкашице су имале прилику да дођу до две меч лопте, али је настао проблем. Ипак, после дешавања која се не могу речима описати, Маја Огњеновић је мајсторијом дошла до поена. У наредном поену Миријам Сила је направила прелаз, а Србија постала најбоља на планети.

Одбојкашицама Србије ово је тек друга медаља на светским првенствима, а прва златна, после бронзе, такође у Јапану, 2006. године.

Победа Србије десила се у првом финалу светских првенстава у којем су се нашле две европске земље.

Најефикаснија у дресу Србије била је Тијана Бошковић са 26 поена, а пратила ју је Бранкица Михајловић са 19. По десет имале су „икс-фактор“ Стефана Вељковић и Милена Рашић, осам је уписала Маја Огњеновић, а два мање Бианка Буша.

Морају се истаћи и по два блока Огњеновићеве и Буше, као и три Рашићеве.

На другој страни нестварна Паола Егону опет је доминирала и овај меч је завршила са 33 поена. Лућа Боести имала је 14, а Миријам Сила десет, један више од Ане Данеси.

Што се тимске статистике тиче Србија је остварила по три поена више из напада и блока, а два поена више је забележила асовима.

Српкиње су начиниле и шест грешака мање, а на крају су освојиле 109 поена наспрам 94 од стране противника.

Медаљу је на крају добила и Бојана Миленковић, која је у првој групној фази доживела тешку повреду којом је окончала Светско првенство.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар