Слободна Херцеговина » „HRT“ vs „РТС“

„HRT“ vs „РТС“

Без пуно непотребног околишања, како наш РТС може да конкурише њиховом ХРТ-у, већ од назива почевши?

Они су ХРВАТСКА радио-телевизија, а ми Радио-телевизија СРБИЈЕ.

И у тој разлици се крије све оно што њих успиње до истинске националне, породичне и ”домољубне” телевизије, а нас оставља у муљу југословенског, анационалног (несрпског и антисрпског, како кад) талога. У том јасном националном одређењу, у њуховом случају, и у оном мутном и неодређеном: (свих грађана) ”Србије”.

Ми се поносимо, као ненормални, овом својом наводном ”ширином” и ”отвореношћу”, и то после свега што смо (као Срби) преживели у протеклих неколико деценија, мислећи да ћемо се тако удворички ”приближити европским стандардима”, док Хрватска, као равноправна и призната чланица Еуропске Уније, без пардона и хладнокрвно инсистира на свом националном атрибуту (и смислу постојања).

Ми глумимо лудило, а они терају своје и бране хрватске националне интересе.
Такво понашање нас је и довело до овде где се сада налазимо, покушавајући невешто и блескасто да се некако издигнемо из хроничног недостатка осећања идентитета (и смисла приде).

Ствари нису тако компликоване као што изгледају, али нама недостаје храбрости, истрајности и воље да почнемо да се понашамо као права нација, без самопоричућег одмицања од своје ”српске идеје” и бесрамног правдања (”да нисмо баш најгори на свету целом”).

Да ли ће неко, у име свих нас, да скупи храброст и премести оно треће слово (С) на прво место, од тога ће зависити толико тога. Од тог распореда речи у називу и слова у иницијалима ”нашег” (српског или безлично анационалног) јавног севиса.

То ће бити и први корак у нашем поновном враћању у нормално стање отаџбинског духа и српске народне душе.

Србија чека нестрпљиво и са надом да се и такво чудо једном коначно догоди.

Драгослав Бокан

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина