ПРИЗНАЊЕ САЊИ ДРАГИЋЕВИЋ БАБИЋ: РТС-ов филм о усташком злочину у Пребиловцима награђен у Русији за најбољи сценарио

  • Филм у продукцији РТС-а, „Пребиловци – тамо и камен има ожиљак“ новинарке Сање Драгићевић Бабић, добио је награду за најбољи сценарио на Међународном филмском фестивалу „Shape of life“ у руском граду Перму.

ФОТО: Вечерње новости

Филм говори о злочину у Пребиловцима који су усташе извршиле 1941. године над више од 800 Срба, углавном жена, деце и стараца. Плански и сурово су их убијали, неке су и живе бацали у дубоке јаме – из којих није било излаза. Међу страдалима су били и Драгићевићи, преци ауторке филма.

„Истина је универзални језик који сви разумеју зато смо се и ми потрудили да истину о Пребиловцима испричамо кроз филм. Ово јесте награда за најбољи сценарио на фестивалу, можда је тајна у томе што ја тај сценарио живим цео свој живот од како знам за себе, зато што сам слушала приче своје породице и мештана села шта се све дешавало у Пребиловцима. Изгледа да смо направили филм који је препознат не само у Србији већ и ван граница ове земље“, истиче ауторка филма Сања Драгићевић Бабић.

У конкуренцији девет филмова из шест земаља једну од четири главне награде понео је филм у продукцији РТС-а.

Филм обилује историјским чињеницама и пажљиво бираним снимцима из деведесетих година прошлог века кад су Срби из тих крајева после много година добили прилику да из бројних Пребиловачких јама изваде кости својих најмилијих. Екипа је филм снимила на две локације – у Херцеговини и Београду.

„Амбијент у Херцеговини где смо снимали је специфичан и он је такав какав је сам по себи. Нама није било тешко дочарати ту атмосферу визуелно у сниматељском смислу и ту нам је негде било лако. Нама је најтежи део приче било снимити те саговорнике и чути те приче које су они нама испричали, упознати се са њима, живети тамо са њима тих петнаест снимајућих дана и неки део у Београду“, наводи сниматељ Никола Ђуровић.

Ово је филм о злочину, вољи за животом, достојанству, памћењу. О селу у којем је два пута заустављан живот, а оно изнова оживљавало.

Први пут је приказан на овогодишњем Мартовском фестивалу, где је био најгледанији. Телевизијску премијеру, на нашој телевизији, имао је у априлу.

Јована Вулиновић / РТС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар