ХЕРОЈ ЉУБИЊА: Доктор Саво даноноћно у ординацији

  • Иако се у Љубињу погоршава епидемиолошка ситуација, са свакодневним новим извјештајима о обољелима од вируса корона, љубињски љекар Саво Новокмет кући одлази само да одмори па су га Љубињци, откако се у овом градићу појавила зараза, прозвали својим херојем.

Овај љекар је, у ствари, специјалиста гинеколог, али су га, у вријеме када је у Српској покренут пројекат породичне медицине његови суграђани наговорили да отвори сопствену амбуланту у овој примарној здравственој заштити, па је склопио уговор с Фондом здравства РС и од тада се у његовој амбуланти лијечи пола Љубиња.

Доктор Саво је од појаве панедемије у Љубињу од јутра до касних поподневних часова у својој амбуланти или је на терену са својим пацијентима, а када није у амбуланти помаже колегама у Дому здравља Љубиње, гдје је медицинско особље на измаку снага.

„Њему и двјема сестрама из његовог тима нисмо ни аплаудирали с балкона, иако су вјероватно за то најзаслужнији, па иако је увијек једнако пожртвован, откако је пандемија завладала њему није тешко да отвори амбуланту у које год доба дана, није му тешко да обилази пацијенте који леже код својих кућа и увијек је сталожен и прибран. Он је наш прави херој, али не само он, већ и његова супруга, која ради у апотеци и која нам је на услузи 24 часа дневно. На понос су цијелом нашем граду“, каже Невенка Ћоровић, пацијенткиња доктора Сава.

Сам доктор Саво о себи не жели да говори, тврдећи да он само обавља своју љекарску дужност и да је знао још док је студирао да на овакво пожртвовање мора рачунати.

„Ако морам нешто рећи, онда бих скренуо пажњу на тешку ситуацију у Љубињу, гдје готово ни на улици нисам сретио ниједног становника да ми се није пожалио на неке потешкоће, а добар дио становништва се жали на повишену температуру, па бих апеловао на надлежне да нам доставе неопходног медицинског материјала и тестова на корону“, каже доктор Саво.

Не негира да има пацијената који леже код својих кућа, гдје им прикључује инфузију и брине о њима некада и по неколика дана док не дођу налази из Бањалуке, јер их до тада ниједна болница не може хоспитализовати.

„Оно што је засад забрињавајуће јесте да вирус постаје све јачи и симптоми све драматичнији, па се врло лако може десити да у наредној седмици зараза букне у сусједном Требињу, гдје због затворених граница према мору омладина одлази на базене, а због мјера затварања љубињских угоститељских објеката у 20 часова све више иду у провод у Требиње“, забринут је др Саво.

Весна Дука / Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар