Херцеговини не треба Влада, довољан је кнез (ФОТО)

  • Нова зграда гимназије у Требињу требало би да буде изграђена тачно за годину дана, ако све буде по плану инвеститора Родољуба Драшковића, који ће у велелепно здање уложити више од 22 милиона марака.

(Фото: Директ)

Почетак радова, које ће изводити „Херц градња“, озваничен је синоћ на церемонији која је уприличена на мјесту гдје ће бити гимназија, поред зграде Регулаторне комисије за енергетику.

Родољуб Драшковић у препознатљивом тону рекао је да је на дан Велике Госпојине почињао градњу свих великих дјела, јер га је, вјерује, „Богородица пратила, давала му енергију, здравље, снагу, отварала му видике и није дозвољавала да се поколеба у реализацији својих дјела“.

У свом говору је нагласио да „није роб свог богатства, славе и моћи, већ само роб Бога Господа и Мајке Богородице“.

„Мени је Бог одредио пут, а ја га препознао, схватио и прихватио. Одредио ме у простору и времену, одредио ми ритам срца, дао ми разум, снагу и енергију да стварам, да градим, да радим…“, рекао је Драшковић.

Идеја му је, каже, да гради Херцеговину без граница, која ће бити слободна бесцаринска регија, а отишао је дотле да се бори за мање фискалнне и парафискалне намете, а све с циљем, каже, да зараде радницима буду веће, а животни стандард бољи.

Подсјетио је и на никад испуњена обећања власти о улагањима у Херцеговину.

„Тражим да се врати узето из Херцеговине. Тражим изградњу обећаних брзих путева, изградњу обећаног аеродрома, изградњу дијагностичко-клиничког центра, изградњу комуналне инфраструктуре и инвестирање у друштвени стандард. Тражим заштиту добара која припадају народу Херцеговине, заштиту од пропадања и продаје“, казао је Драшковић.

Родољуб Драшковић (Фото: Директ)

Није се либио ни да упути коју ријеч критике властима.

„Од рата па до данас на политичкој сцени у регији се ништа није промијенило. Трују народ национализмом и мржњом, јер нису способни да им обезбиједе бољи живот. Европа је обезбиједила слободу кретања народа на цијелој својој територији, једино овдје на Балкану народ држе у торовима. Граде слијепе аутопутеве, а Херцеговини остале козје стазе“, нагласио је Драшковић у свом говору.

ВИШКОВИЋ: „Велики људи треба да праве велика дјела и на Велику Госпојину, велики кнеже!“

Премијер Радован Вишковић није се много обазирао на велика Драшковићева обећања о бесцаринској регији, подизању животног стандарда, а без коментара је био и на позиве за градњу аеродрома и путева у Херцеговини. Захвалио се „уваженом кнезу Херцеговине“ што је преузео обавезу Владе РС да гради гимназију у Требињу.

„Ја сам сигуран да овај објекат најмање треба Родољубу Драшковићу. Ја сам сигуран да са својим новцем он може да ужива на неким дестинацијама, хиљадама километара далеко… Кад сам добио позив да дођем на овај скуп и да будем у позицији да подржим овакву инвестицију, размишљао сам да ли је то стварно. Запитао сам се колико данас имате људи спремних да одвоје новац за један овако друштвено-користан рад. Мало или скоро никако. Зато ће господин Драшковић оно што сте му ви, часни и поштени Херцеговци, додијелили титулу кнеза, с поносом и часно носити, јер само такви људи заслужују такве титуле. Велики људи треба да праве велика дјела и на Велику Госпојину, велики кнеже. Живјела Херцеговина, живјела Република Српска и живио кнез“, рекао је Вишковић.

Радован Вишковић (Фото: Директ)

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, вјерује да ће изградња гимназије значити почетак трансформације образовања. На том путу рачуна и на подршку Владе РС.

„Кад је у питању реформа образовања, немамо сумње у вољу и жељу премијера Вишковића који је ево и данас својим присуством казао – циљ је потпуна реформа образовног система да буде корисна привреди, да имамо већи БДП, већу запосленост и флексибилност привредних капацитета. Сви знамо колико су нам потребна нова улагања у образовање, али и нови погледи уопште. Данас у свијету образовање је динамичан и иновативан процес, који више не производи људе са звањем, већ креативце са знањем, које брзо може да се примјени, али искуство показује и промијени наше животе“, рекао је Ћурић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић (Фото: Директ)

Мишо Пешић, директор требињске Гимназије „Јован Дучић“, нагласио је да ће нова зграда највише значити младим људима, будућим гимназијалцима.

„Ученици гимназије ће имати квалитетну наставу, надам се настави у једној смјени, да би у другој имали простора за ваннаставне активности“, рекао је Пешић.

На овај догађај, поред станвника Требиња, те представника свих источнохерцеговачких општина, дошао и један аутобус посјетилаца из Невесиња, а организовано су дошли и млади који бораве на Сусретима младих РС у Требињу.

Николија Бјелица / direkt-portal.com

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар