ХЕРЦЕГОВЦИ У ЖАЛОСТИ: Светозар Црногорац отишао у вјечност!

  • Отишао је најбољи од нас!

ФОТО: Трифко Ћоровић / Слободна Херцеговина

У Београду је у 71. години живота од посљедица короне преминуо Светозар Црногорац, дугогодишњи предсједник Завичајног клуба Гачана.

Био је један од најактивнијих завичајних прегалаца српске Херцеговине. Као успјешан пословни човјек никад није одступио од свог патриотског и националног опредјељења, па је дао активан допринос у одбрамбено-отаџбинском рату и са чувеном Гатачком бригадом се уписао у ред ствараоца Републике Српске.

Своје пословне контакте је искористио за скупљање помоћи Српској Херцеговини током ратних и поратних година.

Предводио је заједно са својим братством Црногорац обнову цркве Рођења Пресвете Богородице у свом родном селу Стари Дулићи код Гацка.

Као предсједник клуба Гачана покретао је многе хуманитарне акције и помагао социјално угрожене породице у завичају.

Био је дугогодишњи потпредсједник Координационог одбора свих завичајних херцеговачких удружења у Србији. Водећи бригу не само о свом Гацку, него и о цијелој Херцеговини, покренуо је читав низ акција од којих је најзначајнија Херцеговачка академија посвећена обнови Пребиловаца и подизању Храма Васкресења.

Помагао је издавачку дјелатност чији је садржај био усмјерен на очување српске националне културе и несебично помагао земљацима и свим људима добре воље у разним животним околностима.

Плијенио је харизмом, па није чудо што су традиционална сијела Гачана представљала уједно и најмасовнији скуп Херцеговаца у Београду.

Борећи се за права српских повратника са својим блиским сарадницима и уз помоћ СПЦ стизао је и до Валентина Инцка са захтјевима да се сачува српско име у долини Неретве.

Херцеговци у Србији га памте као човјека великог срца, широких погледа и добрих и часних намјера. Колико год је волио Херцеговину, толико је чувао и Косовски завјет, коме је посветио и свој посљедњи ауторски текст објављен на Слободној Херцеговини.

Због освједочене љубави према завичају добитник је Златне повеље Слободне Херцеговине.

Нека му је вјечна слава и хвала!

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно саопштени.

РЕДАКЦИЈА СХ

ОД ХЕРЦЕГОВАЧКЕ АКАДЕМИЈЕ ДО ПОСЈЕТЕ ИНЦКУ: Импресивни резултати Координационог одбора удружења Срба Херцеговаца

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ХЕРЦЕГОВЦИ У ЖАЛОСТИ: Светозар Црногорац отишао у вјечност!

Оставите коментар