У име бораца и команданата Невесињске бригаде, пуковник Ранко Продановић нагласио је да је Гушић одиграо пресудну улогу у одбрани Херцеговине и Републике Српске када је у јуну 1992. године стао пред војску и народ који се у расулу повлачио из долине Неретве и казао да нема даљег повлачења.

Продановић је нагласио да је Гушића красила велика храброст и одлучност, те да је у пресудним тренуцима и својим надређенима знао рећи „не“, па је тако током Митровданске битке 1992. године одбио повлачење на резервне положаје уз ријечи: „Немамо резервно Невесиње, па ни резервни положај“.

„Пуковник Гушић био је мој командант бригаде и поносан смо што смо извршили наш ратни задатак. Бригада под његовом командом није изгубила ни педаљ територије“, рекао је Продановић.

Он је нагласио да је Гушић у посљедњим данима свога живота дао своју задњу команду – „Борци и народ у Републици Српској морају да буду јединствени, јер смо сви пролазни, а она мора бити трајна“.

.

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић рекао је на комеморацији да је Гушић био легендарни командант.

„Ово су увијек најтежи тренуци у животу, посебно када испраћамо овакву људску и војничку величину. Увјерен сам да Новицу Гушића испраћамо у вјечност кроз сјећање и памћење бораца и народа Републике Српске. Он је за живота постао мит и легенда, а легенде не умиру“, рекао је Савчић.

Предсједник Борачке организације Невесиње Синша Шиповац нагласио је да ће борци Невесињске бригаде вјечно бити поносни на свог славног команданта који је одиграо пресудну улогу у одбрани Херцеговине.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је да је Гушић задужио своју Херцеговину и обиљежио једно вријеме.

Авдаловић је подсјетио на пресудну улогу генерала Гушића приликом формирања Невесињске бригаде у јуну 1992. године када је из расуте војске направио јединицу која је за само неколико мјесеци извојевала најтеже битке и прва у Републици Српској одликована Орденом Немањића.

Он је подсјетио и на Гушићеву хуманост и људскост.

„Када је у Митровданској офанзиви заробљен први хрватски војник, Гушић је наредио да се заробљен човјек не смије ни прстом таћи“, рекао је Авдаловић.

 

Потпредсједник Борачке организације Невесиње и члан Гушићеве породице Војин Гушић подсјетио је да је Гушићева жеља била да буде сахрањен у Невесињу међу својим прецима, те да је његова порука увијек била да борци и народ буду сложни.

Комеморацији је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, народни посланици, представници општина из источне Херцеговине, борачких организација и бројни саборци

Гушић је на челу Невесињске бригаде био и током Митровданске офанзиве у новембру 1992. када је далеко јачи непријатељ доживио тежак пораз од припадника Невесињске бригаде, чиме су сачувани источна Херцеговина и Република Српска.

Пуковник Гушић преминуо је у Београду у 79. години. Посљедњих година био је нарушеног здравља, а од туге за прерано изгубљеном кћерком и супругом никад није могао да се опорави.