Херцеговци у посети Пребиловцима (видео)

  • Представници и чланови херцеговачких завичајних удружења у Србији били су, на Благовјести, 7. априла 2014. године у посјети Пребиловцима. Том приликом обишли градилиште храма Васкрсења Христовог, поклонили се моштима Пребиловачких и других мученика у сеоском Дому и потом погледали сталну изложбу фотографија у истој згради.

prebilovci-003

Долазак у Пребиловце

Ексклузивно за Слободну Херцеговину
Текст: Миленко Јахура
Фотографије и видео: Мирко Окука

Посјетиоце, којих је било око 70 су предводио је Урош Милојевић предсједник Удружења Херцеговаца Средњег Баната из Зрењанина, који је био организатор и вођа пута. Са њом су били и Светозар Црногорац предсједник Клуба Гачана из Београда, Ђорђо Радојичић предсједник Удружења Срба из Херцеговине њихових потомака и поштовалаца из Новог Сада, Миленко Чабрило из Клуба Херцеговаца из Панчева, пјесник Божидар Глоговац из Удружења Требињаца у Београду и Миленко Јахура, предсједник Управног одбора Српског нациоиналног друштва Пребиловци из Београда, који је био у улози водича групе, на путу од Требиња до Долине Неретве.

prebilovci-004

Пребиловци, 07. април 2014.

На овој релацији гости су су се упознали са природним и историјским знаменитостима Попова поља, Љубиња, Стоца и Дубрава. На све њих посебан утисак је оставило непосредно сазнање о тешком страдању српског народа у 20. вијеку, у бројним јамама и другим стратиштима поред саме трасе пута, а посебно оно што су чули и видјели у Пребиловцима. Госте, за које је приђен и ручак у ресторану у Тасовчићима, дочекали су о. Данило Боро, парох чапљински, Бранко Екмечић предсједник Савјета МЗ Пребиловци и бројни мјештани Пребиловаца. Претходна два дана учесници пута су провели у Требињу, гдје су присуствовали на бројним сусретима и манифестацијама поводом Дучићевих вечери поезије, а посјетили су и манастире Херцеговачка Грачаница, Тврдош и Петропавсловски.

prebilovci001

Обилазак темеља храма у Пребиловцим

 

prebilovci-006

Гости и Пребиловчани испред Дома културе у Пребиловцима

prebilovci-005

Испред поставке фотографија у пребиловачком Дому

У долини Неретве посјетили су још и манастир Житомислић, мостарске цркве и гробове Алексе Шантића и Светозара Ћоровића.
Ипак, Пребиловци су били посебан предмет пажње ове посјете, од које се очекује наставак подршке и помоћи ових удружења обнови Храма Васкрсења и самог села.

prebilovci-007

Поред гроба песника Алексе Шантића

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар