Да ли је пусто градилиште храма у Пребиловцима наша срамота? (видео)

  • Ову слику снимљену 23. јануара 2014. године објавио је на својој ФБ страници Миленко Јахура председник Српског националног друштва Пребиловци. Да ли се уопште на први поглед може наслутити да на овом месту треба да никне храм?

prebilovci-gradiliste

Овако је од септембра прошле године. Нема новца за наставак радова, јер се храм гради од добровољних прилога, а њих је задњих месеци врло мало.

Српско национално друштва Пребиловци и портал Слободна Херцеговина позивају све људе добре воље, све Херцеговце, завичајна удружења и пријатеље Херцеговине да гледају слику овог градилишта, јер је оно огледало свих нас.

Придружите се акцији ПОДИГНИМО ПРЕБИЛОВЦЕ!

Позивамо и све јавне личности које воде порекло из Херцеговине да својим активностима медијски скрену пажњу на Пребиловце. Само заједно можемо да остваримо велики циљ.

И мали прилог може бити велики, ако у њему сви узмемо учешћа.

Бићемо поносни кад видимо овакву слику храма посвећеном Сабору српских светитеља и пребиловачких великомученика

hram-prebilovci-1

Апел Српског националног друштва Пребиловци

Позивамо све наше земљаке потомке, сроднике и поштоваоце мученика страдалих у геноциду 1941- 45, и све људе добре воље да према својим могућностима и осјећанима дају прилог за обнову Храма Пребиловачких и других мученика у селу Пребиловцима.

Првобитни храм, са криптом је грађен 1991. а његове темеље је осветио блажено почивши патријарх Павле 4. августа 1991. Тога дана, на 50- ту годишњицу страдања, у крипту храма су положене мошти хиљада српских мученика, жртава хрватскг терора у 1941. години. Овај недовршени храм, са криптом и костима жртава уништиле су хрватске снаге постављеним експлозивом и великим бомбама, да би затим терен поравнали и на њему направили сметлиште.

Потомке и сроднике жртава, чије хиљаде породице сада бораве широм планете, позивамо да се у мјестима и крајевима боравка организују и повежу са овим Друштвом ради прикупљања прилога за обнову поменуте светиње и једнинственог споменика српског народа, у који ће се положити преостали остаци и прах мученика. Упорно треба да истрајемо у овој акцији све док се храм не доврши.

Обновом храма извршавамо своју хришћански и сродничку обавезу. Тако ћемо нашем потомству сачувати успомену на наше свете претке и дјецу- мученике, два пута убијане на правди Бога.

Уплата прилога за обнову храма у Пребиловцима ће се вршити на посебне рачуне Српске православне црквене општине Чапљина, код УНИЦРЕДИТ БАНКА Д.Д. МОСТАР, на име:

СРПСКА ЦРКВЕНА ПРАВОСЛАВНА ОПШТИНА ЧАПЉИНСКА
Г. ШУШКА ББ,
88300 ЧАПЉИНА, БИХ,
Са назнаком: за Спомен храм Пребиловци

У БиХ, у конвертибилним маркама: бр. 3381102246138904

Ван БиХ, девизни рачун
БРОЈ РАЧУНА 20014667101
ВАЛУТА: ЕУР
SWIFT: UNCRBA22 
IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262

Динарске уплате у Србији могу се извршити на посебан рачун СНД Пребиловци, Београд, Римска 5/7
бр. рачуна 205-179372-31

Све уплате вршити уз напомену за храм у Пребиловцима.

За оне који желе сазнати нешто више о Пребиловцима – Квадратура круга РТС

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар