ГРЕШКА У КОРАЦИМА: Штетно је подносити иницијативе у Стразбуру чији је исход унапред познат

    • САОПШТЕЊЕ КУЋЕ ПРАВДЕ СТРАЗБУР ПОВОДОМ ИНИЦИЈАТИВЕ АДВОКАТСКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ РАДИЋ ПРЕД ЕВРОПСКИМ СУДОМ У СТРАЗБУРУ

 

Обраћање адвокатске канцеларије Радић Европском суду за људска права у Стразбуру са захтевом да се усвоји привремена мера у вези примене црногорског Закона о слободи вјероисповести је унапред било осуђено на пропаст, јер је представљало крупну процедуралну „грешку у корацима“ .

Био је то неподабан покушај за који су бољи познаваоци одредби Европске конвенције и Пословника Европског суда знали да не може успети, јер није испуњен ниједан процесни услови за подношење таквог захтева, који је једино могућ у неким другим правним ситуацијама.

Не знамо који су били мотиви адвокатске канцеларије Радић, али тај њихов исхитрен потез Влада Црне Горе искористила је за политичку пропаганду и пласирање спинованих и нетачних информација о природи и значају поменуте одлуке Европског суда.

Ова одлука нема утицаја на права држава чланица Савета европе да по члану 33. Европске конвенције покрену међудржавни спор због одредби Закона о слободи вјероисповести које евидентно крше слободе и права утврђене Европском конвенцијом и судском праксом Европског суда.

Државе су овом тренутку, док још нису исцрпљена сви правни лекови из домаћег законодавства, једине овлашћене да затраже привремену меру забране примене одредби спорног закона. То је опште позната чињеница, а подношење свих других захтева од стране појединаца и адвокатских канцеларија је без промила шанси на успех. Сваки такав потез је својеврсни „ветар у једра“ доносиоцама овог закона са дискриминационим одредбама којима се крши рекордан број права и слобода из Европске конвенције.

Поменуто одбијање привремене мере предложено од стране адвокатске канцеларије Радић не може имати значај и карактер судског преседана мериторног карактера у будућим евентуалним, појединачним или међудржавним споровима пред Европским судом.

На овој одлуци чисто процесног карактера неће моћи да се заснивају будуће мериторне судске одлуке.

Тако да је ликовање и славље званичника режима из Подгорице потпуно неоправдано и доказ да се све ово неосновано користи у сврхе политичког маркетинга. Једној безначајној и потпуно очекиваној одлуци суда у Стразбуру дат је толико велики значај као да је у питању неки круцијални правни акт.

Београд, 04.02.2020.
ПРЕДСЕДНИК
Адв. Предраг Савић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар