Билећани у посети манастиру Студеница

  • Чланови Црквеног хора „Свети Сава“ из Билеће ових дана су се упутили на поклоничко путовање по задужбинама Немањића.

hor

Уз благослов оца Небојше Коловића 2. јула су пошли према манастиру Сопоћани.

Тај манастир задужбина је Стефана Уроша 1., а посвећен је Св. Тројици. Налази се 17 км од Краљева. Подигнут је на темељима српске средњовјековне државе. Под UNESCO-вом је заштитом од 1979. год. Након посјете овом манастиру отишли су у манастир Градац, гдје их је дочекало сестринство манастира на челу са мати Ефимијом. Овај манастир је задужбина Јелене Анжујске. Први дан је завршен одласком у манастир Студеницу, гдје су поклоници преноћили.
Нови дан су започели како доликује литургијом, узимањем Свете тајне Причешћа , поклонили су се моштима Стефана Првовјенчаног, Стефана Немање и Анастасије Српске. Око 11 часова запутили су се према задужбини Стефана Првовјенчаног, манастиру Жичи. Након Жиче слиједио је повратак кући. На том путу, задржали су се на обали ријеке Рзав и посјетили манастир Добрун. Овај манастир је један од најстаријих на подручју данашње Босне и Херцеговине.
У касним вечерњим сатима дошли су у Билећу пуни радости и спокоја.
Сазнали су доста нових информација о светињама које су обишли, мада и прије тога нису оскудијевали знањем.
„Ово путовање нам много значи. Обилазак манастира и поклоњење моштима уноси неку посебну топлину и спокој у душу човјека. Доста су нам причали о манастирима, али посебно ми је драго што смо имали прилику да и ми кажемо шта знамо.“, каже Сава Милојевић, који је говорио о историји манастира Сопоћани.
Црквени хор броји 33 члан подијељена у млађу и старију групу, а  хоровођа је Неда Радан.

Извор: Слободна Херцеговина
Текст: Јелена Радмиловић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар