Херцеговачки устаници (7): Глигор Милићевић, војвода билећки

  • Захваљујући изузетној сликарки Биљани Ристић, посетиоци портала Слободна Херцеговина имају јединствену прилику да упознају лик и дело херцеговачких устаника

Milićević

Аутор: Биљана Ристић

Глигор Милићевић рођен је у Звјерини код Билеће 1813.г.

Описују га као способног, правичног и сналажљивог човека.

Не без чињеница и без преувеличавања. Осетљив на турске зулуме увек је стајао на страну народа, борио се и изборио за боље услове живота тог истог, свог народа.

Када је требало није оклевао, узимао је пушку и био аорта борбе за слободу, жила куцавица својих сабораца. Његова одлучност и мудрост су у таквим приликама особине од изузеног значаја.

Био је рођени вођа па је било и логично да му Црногорски књаз на Црном Куку у Бањанима додели чин војводе билећког. Да је био предодређен да буде вођа говори и податак да је био обер – кнез билећки од 1835.до 1850.г. а кнез од 1850. до 1858.г.

Као војвода билећки истицао се како храброшћу тако и паметним и мудрим потезима приликом преговора са Турцима и очувању својих Херцеговаца у данима борбе за слободу.

Преживео је све битке, доживео дубоку старост и доживео да честита својим Херцеговцима изградњу храма господњег, цркву Св.Николе у Симијовима, да им каже слово и морало је тако.

Оставио је потомцима да причају и пишу о њему. Нису то обичне приче, више личе на легенде, а истините су.

Остао је на част и дику потомцима, али и потомци на част њему. Причају, поносе се и пишу о њему.Пише о њему и Чедо Баћовић у књизи под називом: “Војвода Глигор Милићевић (1813- 1911)“.

Рођен као Херцеговац, постао војвода, прерастао у легенду.

Живи кроз потомке и свој народ!

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар