Слободна Херцеговина » Херцеговачки устаници (7): Глигор Милићевић, војвода билећки

Херцеговачки устаници (7): Глигор Милићевић, војвода билећки

  • Захваљујући изузетној сликарки Биљани Ристић, посетиоци портала Слободна Херцеговина имају јединствену прилику да упознају лик и дело херцеговачких устаника

Milićević

Аутор: Биљана Ристић

Глигор Милићевић рођен је у Звјерини код Билеће 1813.г.

Описују га као способног, правичног и сналажљивог човека.

Не без чињеница и без преувеличавања. Осетљив на турске зулуме увек је стајао на страну народа, борио се и изборио за боље услове живота тог истог, свог народа.

Када је требало није оклевао, узимао је пушку и био аорта борбе за слободу, жила куцавица својих сабораца. Његова одлучност и мудрост су у таквим приликама особине од изузеног значаја.

Био је рођени вођа па је било и логично да му Црногорски књаз на Црном Куку у Бањанима додели чин војводе билећког. Да је био предодређен да буде вођа говори и податак да је био обер – кнез билећки од 1835.до 1850.г. а кнез од 1850. до 1858.г.

Као војвода билећки истицао се како храброшћу тако и паметним и мудрим потезима приликом преговора са Турцима и очувању својих Херцеговаца у данима борбе за слободу.

Преживео је све битке, доживео дубоку старост и доживео да честита својим Херцеговцима изградњу храма господњег, цркву Св.Николе у Симијовима, да им каже слово и морало је тако.

Оставио је потомцима да причају и пишу о њему. Нису то обичне приче, више личе на легенде, а истините су.

Остао је на част и дику потомцима, али и потомци на част њему. Причају, поносе се и пишу о њему.Пише о њему и Чедо Баћовић у књизи под називом: “Војвода Глигор Милићевић (1813- 1911)“.

Рођен као Херцеговац, постао војвода, прерастао у легенду.

Живи кроз потомке и свој народ!

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина