Херцеговачки устаници (12) – Стевановић Милоша Кико

 • Захваљујући изузетној сликарки Биљани Ристић, посетиоци портала Слободна Херцеговина имају јединствену прилику да упознају лик и дело херцеговачких устаника

Kiko Stevanović

Рођен је у селу Стевановића Торине- Лукавац, Невесиње 1841.г а умро 1918. г.
Један је од најистакнутијих херцеговачких вођа и јунака у устанку 1875-1878.
У Суторини марта месеца 1876. г. постављен је за поткомандира а на Црном Куку , на Бањанима јуна месеца исте године за командира Доњо-невесињског батаљона и као командир учествовао и водио устанике у свим важним бојевима.

Стевановића Торине су село где мислите да се окаменило море. Питање које се намеће како људиуспевају да из тих камених леденица извуку и очувају живот? Како да опстанете у таквим условима?

Из таквих и сличних услова су давно, пре Кика отишли његови преци бежећи од Турака и дошли у сличан амбијент , ваљда да им ген не омекша. То је тле које рађа семе борбе, човека снажног и моћног, личност и лик тврдоће небрушеног дијаманта.

А опет меканог и топлог срца и душе способне да залечи сваку рану, снагом речи да исцели , да охрабри. Са мало речи да каже много, да поведе у борбу смислено и мудро и да увек буде испред свих, за узор и за наду.

Приче везане за Кика кажу да је Кико био баш такав. Златни грумен са дна залеђеног мора Торина.

Нећемо грумен обрађивати, нека остане баш такав какав јесте, светлост која сија на путу поколења.

Чуваћемо га на црвеном сатену у патинираној шкрињи историје.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
 1. jovo stevanovic Reply

  zahvaljujem Biljani Ristic za portret mog pradjeda

  • Aleksandar Stefanović

   Pardon greška u mejlu astefanovic961@gmail.com

  • Мирослав Јаничић

   Пoштовани господине Јово Стевановић,Моја бака по мајци (Тодора) је родом од Стевановића из Лукавца. Удата у братство Копривице – Заноглине (Црни кук) Бањани. У биографији вашег ђеда се поминје Црни кук – да ли Кико и Тодора имају неку родбинску везу????????? Једна њена сестра је била удата у братству Мићуновић (Црквице награнициЦрне Горе и херцеговине), а једна у братству Граховац (Зови до, Невесинје) сестра Ако нешто знате о томе молим вас јавите ми.

 2. Aleksandar Stefanović Reply

  Sa zanimanjem sam čitao članak o Kiki (Miloša) Stevanoviću, a onda sam i naišao na komentar Jove Stevanovića. Eto moj pradjed se zvao Miloš Stevanović a djed Jovo Stevanović. Živim u Bijeljini i tu je početkom prošlog vijeka nastala greška u prezimenu, jer je ono izvorno Stevanović. Krsna slava nam je Nikoljdan i prema porodičnoj tradiciji porijkelom smo iz Hercegovine. Moj DNK nalaz (Y-hromozom) je potvrdio da pripadam haplogrupi I2a1b Dinaric South, koja je procentualno najzastupljeniji u Hercegovini, Zapadnoj Crnoj Gori i Dalmaciji. Sve ovo činim da otkrijem porijeklo porodice, jer to moji stariji na žalost nisu zapamtili. Najsigurniji način jeste analiza Y hromozoma.
  Moj mejl astefanovic@gmail.com

 3. miroslav bozić Reply

  koju slavu slave Stevanovići iz stevanovica torina kod Nevesinja?
  Djevojacko prezime moje majke je Stevanović , krsna slava sveti Nikola , a po nekim predanjima su se doselili iz okoline Nevesinja u Posavinu u okolinu Brckog.

  • jovo stevanovic

   Svetog Nikolu

 4. Katarina Švraka Reply

  Poštovani
  Čukun baka mi se zvala Petra Adzić, (baka je pricala da je bila udata za Jola Adzića), umrla u Mostaru 1913, rođena 1830 kao Stevanović Petra, ukoliko neko zna kako mogu da dođem do bilo koje informacije o poreklu te porodice Adzić i Stevanović, značilo bi mi. Hvala unapred
  Katarina

 5. Radomir Vukoje Reply

  Stevanovici su od Vujacica sa Grahova, od Stevana Perisina. Perisa je brat Daka Sladojeva, Vujacica, kneza plemena Ridjana, koji se pominje u istorijskim spisima 1711. godine.
  Starina im je u plemenu Kuci, poticu od jednog od cetiri sina Dragoja Mrnjavcevica koji je sa sinovima migrirao iz Kuca u Staru Hercegovinu u prvoj polovini 16. Veka.

  • Александар

   Да ли имате извор података које сте навели?

Оставите коментар