ШАМПИОНИ ХУМАНОСТИ: Херцеговци из Новог Сада представљени на регионалном савјетовању добровољних давалаца крви

  • Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине организовао је у периоду од 5.-7.10.2018.године у Крупњу савјетовање за предаваче, сараднике, организаторе акција добровољног давалаштва крви и добровољне даваоце крви.

Захваљујући гостима из Македоније (Црвени крст Македоније и ДДК Црвеног крста Скопља), Републике Српске (генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић), Хрватске (Црвени криж Осијека) савјетовање је имало и регионални карактер. За све учеснике организатори су припремили и посјету Бранковини у којој је сахрањена пјесникиња Десанка Максимовић, посјету Мачковом камену и Текеришу у којима се оружјем писала славна историја Србије и српског народа током Првог Свјетског рата.

У НОВОМ САДУ СКУПИЛИ 220 ДОЗА КРВИ

Циљ савјетовања је био подизање свјести о култури добровољног давања крви, стицање вјештине комуникације и позитивног приступа према потенцијалним и вишеструким добровољним даваоцима крви. Савјетовање је отворио пуковник др Братољуб Бркљача, предсједник Црвеног крста Новог Сада и Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада, који су поздравили присутне госте и сараднике.

Бојан Миленић међу 114 учесника савјетовања

Међу 114 учесника Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији представљао је Бојан Миленић члан Извршног одбора и један од организатора акција добровољног давања крви.

– На позив Црвеног крста Новог Сада и Завода за трансфузију крви Војводине са великим задовољством прихватио сам позив. Током савјетовања упознати смо са досадашњим резултатима рада, а посебан акценат стављен је на улогу Црвеног крста и Службе за трансфузију крви на основу новог Закона о трансфузијској медицини. На крају предавања отворена је дискусија на којој су представници разних Удружења представили своје резултате рада, проблеме на које наилазе приликом организовања акција. Предавачи су успјешно одговарали на бројна питања и на тај начин отклонили све евентуалне недоумице – рекао је Миленић који је представио рад и резултате Удружења Херцеговаца у Новом Саду.

– Релативно смо нови у овим активностима, али за кратко кратко вријеме постигли смо  запажене резултате. Успјех је значајан јер смо успјели да анимирамо велики број наших земљака, пријатеља, колега да се придруже акцијама добровољног давања крви – рекао је Миленић наводећи да је прву хуманитарна акција организована 20.6.2016. године, на иницијативу Марка Никчевића.

????????????????????????????????????

– Од тада до данас укупно смо у просторијама нашег Удружења организовали пет акција на којима смо укупно сакупили 220 доза крви. Током августа 2017. године,  у сарадњи са Удружењима давалаца крви,  у Херцеговини смо у пет акција прикупили 235 доза крви – рекао је Миленић и направио занимљиво поређење.

ЗАШТО ЈЕ „ХЕРЦЕГОВАЧКА КРВ“ ЉЕКОВИТА?

– Просјечно се на акцијама које организује Завод за трансфузију крви прикупи 40 доза, а на нашим посљедним акцијама прикупљено је 58 и 59 доза крви што нас изузетно радује посебно што на свакој акцији биљежимо пораст. До сада је у нашем Удружењу у пет акција учествовало 246 давалаца. Наша база података броји 137 давалаца, а неки од њих су учествовали у свим акцијама – рекао је Миленић који је на духовт начин присутнима објаснио састав “љековите херцеговачке крви“.

– Познато је да Херцеговци посебно воле да се хране плодовима тора. Јагњетина, као и сир и кајмак из мјешине са пашњака Чемерна и Зеленгоре богате најквалитетнијом травом пуном љековитог биља, гарантују најбољи квалитет. Зато је на нашим акцијама обавезно послужење сиром из мјешине и неизоставних приганица. Здравље улази на уста а племенитост и хуманост излази преко крви – поручио је Миленић што су присутни поздравили аплаузом.

Током свечане вечере додјељена су признања заслужним активистима и представницима Удружења. Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић је Бојану Миленићу уручио именовање за секретара основне организације актива Црвеног крста Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији за мандатни период 2018-2022. године.

– Ово је велико признање, али и велика обавеза да се у наредном периоду још више посветим овом послу. Наравно, ово не схватам као лично признање, јер без подршке младих из Удружења не би направили овакве резултате. Нажалост, ја нисам давалац крви из здравствених разлога. Покушао сам три пута да дам крв, али безуспјешно. То ме је  додатно мотивисало да се активно укључим у организовање акција, јер „онај ко жели нађе начин, а ко не жели тражи оправдање“ – рекао је Миленић и најавио да ће наредна акција Удружења Херцеговаца бити одржана 30.11. у просторијама Удружења.

– Мјесец новембар за нас је посебан, јер је то мјесец страдања, али и сјећања на хероје који су у Митровданској офанзиви подарили слободу нашој Херцеговини, што је уједно био и чврст темељ за стварае Републике Српске. Зато и ову новембарску акцију посвећујемо управо свим Митровданским херојима – рекао је Миленић и позвао све хумане људе да придруже овој акцији.

Фото: Архива Црвеног крста Новог Сада и Бојан Миленић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар