Савинданске свечаности у знаку јубилеја – пола вијека невесињске гимназије

  • Средњошколски центар „Алекса Шантић“ је у Великој сали општине Невесиње организовао свечаност поводом школске славе – Савиндана током које је промовисана монографија „Невесињска гимназија 1964-2014“. Приређен је поетско- музички програм и оживљена сјећања  на ученике и професоре невесињске Гимназије од њеног оснивања до данас.

gimnazija 2

Богато илустрована књига  Редакцијског одбора садржи имена свих радника и ученика који су током пола вијека продефиловали кроз средње образовање. Хронолошки су наведени и занимљиви детаљи из школског живота сваке генерације, ученичке радости, али и потешкоће са којима су се суочавали.
Током 50 година Центар је знањем напојио више од 7.000 ученика. Многи од њих постали су угледни професори, инжењери, доктори, спортисти, умјетници, културни и јавни радници.

Директор  СШЦ „Алекса Шантић“ Вукан Братић рекао је да је из школских  љетописа, дневника и матичних књига реконструисан животни пут значајне институције образовања која је пратила судбину, развој и промјене друштвене средине гдје је егзистирала. – Поносни смо на њену прошлост, посвећени садашњости с надом за бољу будућност – истакао је Братић.

Дугогодишњи директор и професор у Центру Гедеон Стајић нагласио је да је невесињска гимназија  једна од најуспјешнијих у БиХ. Говорећи о првим генерацијама  невесињских средњошколаца Стајић је рекао да је омладина постала моћна снага Невесиња и да је памет дошла до изражаја.

Први директор Економске школе у Невесињу из 1960. године Ристо Брењо подсјетио је на прве године рада ове установе указујући да је било много потешкоћа због недостатка кадрова и учионичког простора.
– Ипак, захваљујући великом ентузијазму професора и залагању ученика настава је успјешно извођена и многи матуранти су касније стигли и до докторских дисертација.

О занимљивим детаљима из школског времеплова говорио је Драгомир Граховац, а  упечатљиве светосавске поруке пренијела је Даница Ђурасовић.
У поетско-музичком дијелу програма  стихове су говорили Ђорђе Дабарчић, Милица Радовановић и Милијана Телебак. Домаћи музички састав „Орфеј“ и Јелена Грубачић разгалили су пубику са неколико изворних народних пјесама.
Светосавске свечаности настављају се сутра у ОШ „Ристо Пророковић“ и СШЦ „Алекса Шантић“.

Извор: Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар