Слободна Херцеговина » Госпар Мато Грацић – настанак и нестанак Срба римокатолика у Дубровнику

Госпар Мато Грацић – настанак и нестанак Срба римокатолика у Дубровнику

  • Књига „Госпар Мато Грацић Настанак и нестанак Срба римокатолика у Дубровнику” у издању издавачке куће „Народна просвета” је нови покушај бележења судбине Срба у Дубровнику на 241 страни.  Рад на књизи помагао је председник Српског Народног Вијећа професор др. Милорад Вукановић.

Како је дошло до ове књиге. Слушао сам од своје мајке приче о животу њене породице у Дубровнику пре и после Првог светског рата. Кад сам постао историчар почео сам да изучавам и пишем о прошлости српских друштава у Дубровнику. Увидео сам колико сам мало знао о Србима у Дубровнику.

Наишао сам на име старешине друштва Српског сокола Душан Силни Мате Грацића. О њему сем података у тадашњој предратној штампи као о једном од предводника Срба у Дубровнику нисам знао ништа. Оне податке које сам имао објављивао сам у научним  часописима.

Трудио сам се да у својим радовима дам што више чињеница са мало коментара. Са мном је ступио у контакт адвокат Петар Савић који је водио процес рехабилитације др. Мате Грацића.  Мате Грацић је посмртно осуђен као народни непријатељ и  сва имовина му је била конфискована. Ова књига посвећена је  дубровачким Србима од 19 века до 1947. кроз судбину њиховог предводника Мату Грацића. Од предводника и финансијера Срба у Дубровнику до народног непријатеља коме је имовина конфискована од стране комуниста. Грацић је био велепоседник и  власник Српске штампарије у којој су штампане књиге Матице српске и лист Дубровник.

У књизи се приказује рад и развој  српских друштава у Дубровнику пре и после Првог светског рата. Срби католици нису пристали да њихова национална убеђења одређује вера. Са њима Дубровник је био центар Срба у Далмацији.  Друштво Српска Зора  било  је централно привредно друштво Срба у Далмацији. Најважнија српска установа у Дубровнику била је Матица српска. Др. Грацић је често  у својој штампарији бесплатно штампао матичина издања. Мате Грацић био је старешина Српског сокола Душан Силни у Дубровнику и члан управе Српске соколске жупе на Приморју. Финансијски је помагао рад соколске организације и учествовао у соколским посетама Боки Которској и Цавтату ради оснивању нових српских соколских друштава.

У књизи се приказује деловање Дубровачког Српског Пјевачког Друштва „Слога”, Дубровачког радничког друштва, Добротворне Задруге Српкиња Дубровкиња, Милан Решетар, Медо Пуцић, Антун Фабрис и Франо Кулишић.  Везе др Грацића са породицом Јоб. Посебан и важан одељак у књизи  је Дубровник у борби за ослобођење и уједињење. У књизи је између осталог описана судбина споменика краља Петра у Дубровнику.

У оквиру привредне делатности др. Мате Грацића у књизи се разматра увођење и рад трамваја у Дубровнику. Познанства Грацића са значајним људима у Дубровнику и породичне везе. Са стварањем Бановине Хрватске дошло је до прогона Срба и Југословена. Затим је следио усташки терор за време Другог светског рата у Дубровнику, покушај отпора Срба кроз оснивање дубровачка бригаде Југословенске војске у Отаџбини, па послератни комунистички терор и  процес рехабилитације др. Мата Грацића.

                                                                                             Саша Недељковић
члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије  

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина