Пред премијерну промоцију књиге „Госпар Мато Грацић и дубровачки Срби католици“ у Музеју Херцеговине у Требињу

  • Ово изузетно занимљиво дело биће премијерно промовисано у уторак у Музеју Херцеговине у Требињу

После великог интересовања читалаца за књигу “Госпар Мато Грацић – Успон и пад Срба римокатолика у Дубровнику” чији је тираж продат за непуну годину, пред читаоцима је књига “Мато Грацић и дубровачки Срби католици”. Ово изузетно занимљиво дело биће премијерно промовисано у уторак у Музеју Херцеговине у Требињу.

И ово ново издање бави се историјом Срба у Дубровнику на научно-популаран начин, проширујући тему на судбине Срба католика у целој Далмацији и Боки которској, као и њихову међусобну повезаност и везаност за Србију.

У књизи “Мато Грацић и дубровачки Срби католици” изнето је доста нових историјских података и чињеница које ће извесно бити занимљиве заинтересованој али често недовољно или нимало упућеној јавности у све оно што су као траг оставили људи чија имена носе поједине улице и делови градова у Србији, а који су неоправдано пали у заборав, што због динамичних историјских промена, што због оскудне грађе која је често нестајала у ратним вихорима.

Ова књига је у односу на прву обогаћена са 130 нових страна, а сви ови нови текстови објављени су прво на порталима „Ин4с“ и „Тамо далеко“ – истиче Предраг Савић.

– Нова сазнања о госпару Грацићу и његовим дубровачким Срибма низала су се као на траци. Добили смо недостајуће одговоре на питања која првобитно нисмо могли ваљано да растумачимо и напишемо одговоре. Успели смо да пронађемо историјску грађу о Стонској епархији, битној за појашњење порекла Срба римокатолика, да одгонетнемо везе између челик Србина, великог научника и законописца др Валтазара Богишића и госпара Грацића. Појаснили смо и како је Матија Бан, први предложио градњу цркве Светом Сави на Врачару и написао „Правила о четничком ратовању“. Растумачили смо и описали велико пријатељство између Срба римокатолика и др Миленка Веснића, „златног“ српског дипломате и државника… Потписивање Конкордата између Србије и Ватикан 1913. године је била велика српска дипломатска победа за коју најзаслужнији Веснић и Срби римокатолици из Дубровника. Захваљујући Николи Милованчеву, изузетном историчару и истраживачу из Љубљане успели смо да опишемо рушење из идеолошких разлога на захтев Јосипа Броза архитектонског бисера – православног храма на на Вису. Описали смо и зверска убиства дон Јеронима _Јерка Гршковића и још тридесетак његових сабораца – четника римокатоличке вере са Крка. Дон Јерко је био католички свештеник „глагољаш“, професор и познати филолог, али и четнички идеолог~!

На крају од Савића сазнајемо зашто је Требиње изабрано за прву, репрезетативну промоцију књиге:

– Требиње је најближе место Дубровнику у којем можемо да слободно одржимо пормоцију. Друго приликом промоције прве књиге у Дубровнику остала смо дужни одговоре на нека питања о Стоснкој епархији, дон Јерку Гршковићу, глагољашима са Крка… Треће, Требиње је град где посебно цене књигу, једини медитерански град који не излази на море и на чијем сваком ћошку је налази по неко знамење које подсећа великог Дучића. И четврти разлог у Требињу ствара доктор медицине Драган Ковач, који ће открити какву је инспирацију добио док је читао прву књигу о Госпару Грацићу и како захваљући томе настао један други, врло вредан роман. На промоцији у Требињу ће говори још један велики интелектуалац и национални делатник др Милорад Вукановић, председник Српског националног вијећа у Дубровнику и уредник часописа „Пома“, који се штампа на ћирилици у граду под Срћем.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар