ТРЕБИЊЕ, 30. ЈУЛ 2019. ГОДИНЕ: Промоција књига „Госпар Мато Грацић“ и „Пуцањ у празно“

У организацији Народне библиотеке и Удружења ЈВуО Требиње сутра ће бити одржана промоција књига „Госпар Мато Грацић“, аутора Предрага Савића и Саше Недељковића и репринт издања „Пуцањ у празно“, Џаспара Рутама, у издању издавачке куће „Народна просвета“ из Београда.

Књига „Госпар Мато“ је истраживачки подухват историчара Саше Недељковића и Предрага Савића, који је заправо одговор свима онима, а нажалост има их и међу Србима, који покушавају да оспоре или минимизрају постојање Срба римокатолика. Њихово погрешно мишљење је да католици нису могли да буду Срби, јер нису православне вјере.

На најупечаљивији начин аутори показују и доказују на случају др Мате Грацића, и других дубровачких Срба колико је био јак културно-политички срспкоримокатолички покрет са препознатљивим националним утемељењима и изузетне интелектуалне снаге с краја 19. и почетка 20. вијека све до усташке творевине НДХ, која га је збрисала са лица земље. Да невоља буде већа, комунисти су ове честите људе, а међу њима је био и др Грацић посмртно прогласили народним непријатељима, а њихове породице остале су без имовине и основних грађанских права.

О књизи ће говорити аутор Предраг Савић, проф. др Милорад Вукановић и Трифко Ћоровић, уредник портала Слободна Херцеговина.

Фототипско издање књиге „Пуцањ у празно“ Џаспара Рутама је сведочанство овог енглеског обавештајца, који је током 1943. и 1944. године боравио у штабовима четничких команданата и лично упознао Дражу Михаиловића, о природи и улози четничког покрета током Другог свјетског рата.

Књига је објављена непосредно послије рата 1946. године и на аутентичан и објективан начин даје читаоцима одговоре на кључна питања као што су да ли су четници сарађивали са нацистима и зашто су током рата у великој мјери били пасивни. Предговор за ову књигу написао је Предраг Савић, а њено издавање помогли су Срби који живе и раде у Лондону, међу којима је и фудбалер Лука Миливојевић, капитен енглеског премијерлигаша.

Почетак је у 20 часова у просторијама Народне библиотеке Требиње.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар