ГОДИШЊИЦА НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ: СРБИ УВИЈЕК БИЛИ НА СТРАНИ СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ

Служењем парастоса херцеговачким устаницима, полагањем вијенаца код спомен обиљежја у Крековима, обраћањем званичника и културно-умјетничким програмом данас је обиљежена манифестација „Невесињске пушке“. Обиљежавање овог значајног историјског догађаја заједнички су организовали одбори за његовање традиције ослободилачких ратова Српске и Србије.

Свечаностима су присуствовали високи званичници Српске и Србије међу којима и предсједник Владе РС Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, државни секретар у Министарству за рад и запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Миодраг Капор, народни посланици, представници борачких организација, потомци невесињских устаника и бројни гости.

Код Споменика невесињским устаницима у Крековима служен је парастос српским јунацима из Прве невесињске пушке. На овом историјском мјесту 1875. године опаљене су прве устаничке пушке против вишевјековног турског освајача.

Вијенце и цвијеће код спомен обиљежја су положили предсједник Владе РС и министар рада и борачко-инвалидске заштите, изасланици предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ, делегације Народне скупштине, Борачке организације РС, Трећег пјешадијског РС пука, Конзулата Србије у Републици Српској, источно-херцеговачких општина, удружења проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата и потомци устаника.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је да Срби кроз вијекове никад нису били окупатори и освајачи, него су само бранили своје.

‒ И данас 2021. године, бранимо своје, а наше је Република Српска ‒ истакао је Вишковић. Он је исказао велику захвалност Србији за сву помоћ коју пружа Републици Српској да сачува слободу, идентитет и достојанство.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије Миодраг Капор рекао је да Срби морају показати свима да су увијек кроз историју били на страни слободе и да нису никад угрожавали друге.

‒ Данас када у Српској и Србији водимо нове борбе за бољи живот и напредак, више него икад нам је потребно заједништво, рад и знање ‒ поручио је Капор.

p 99

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је историјски догађај из друге половине 19. вијека Невесиње и Херцеговину уцртао у историјске и геополитичке карте Европе. Авдаловић се захвалио Удружењу Невесињаца у Београду које је покренуло иницијативу да овај важан историски догађај заједно обиљежавају Српска и Србија.

Наташа Глигорић, праунука чувеног харамбаше Пера Тунгуза, рекла је да је у рукама њеног претка пукла прва невесињска пушка 1875. године.

‒ Овај устанак је касније превазишао локалне оквире и прерастао у борбу српског народа за ослобођење и уједињење ‒ истакла је Глигорић.

У културно-умјетничком програму учествовале су чланице етно група „Свети Димитрије“ и „Симонида“, мушка пјевачка група КУД-а „Невесиње“ и народни гуслар Мирослав Шиљеговић.

np 994

nn

Манифестацију „Невесињске пушке“ организовали су одбори владе Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова, Општина Невесиње, Републичка и Општинска борачка организација.

Радио Невесиње

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар