ВЛАДИКА ДИМИТРИЈЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: На нашој страни су истина, правда Божија и земаљски закони!

  • Владика захумско херцеговачки и приморски Димитрије са херцегновским свештенством служио је молебан у цркви Светог Спаса на Топлој а потом предводио дугачку колону Новљана у којој је опет било више хиљада учесника на сабрање код манастира Савина. И вечерас су са народом били челници херцегновске општине.

Владика Димитрије прочитао је у манастирској порти стихове из Јеванђеља о борби светлости и таме и замолио све да остану “деца светлости”…

”Добро је да будемо будни, да будемо трезвени, да бдимо, да се молимо, да не паднемо у искушење. Али треба да то буде и крст наш. У свему томе ми морамо бити и радосни. Где је грч, где је паника, ту се јавља простор за таму. Нико неће за једну ноћ, за један дан ништа преотети од нас. На нашој страни је и светлост и истина Божија, али и земаљски закони и правда Божија. Из читавог света људи се јављају и шаљу подршку, свима вама овде. Тако да ви знате да се не борите ни против људи нити за неке људе, него се борите за Божију истину и Божију правду, борите се за принципе који важе у читавом свету и за које желимо да важе за све људе, не само православне, него за све” – рекао је Владика Димитрије и поручио да га посебно радује што је у манастиру Савина, манастиру Успења Пресвете Богородице који је вековима у братским и блиским везама са манастиром Тврдош у коме се замонашио и проживео свој монашки живот.

Потпредседник херцегновске Општине Милош Коњевић подсетио је дас у протестна окупљања почела у Зеленици у ноћи усвајања Закона о слободи вероисповести, а народ је наставио да се из службе, у службу из литије у литију окупља у одбрани својих светиња.

”Сви смо и вечерас као и претходних ноћи једно тело и једна душа. Оно што нас је снашло је то да је народ устао, да се народ ујединио и да је као много пута кроз историју тек кроз молитву, тек са својом црквом схватио колико је јак и колико моћан. Овај народ и ова борба за наше светиње биће камен о који ће се сломити свака диктатура” – устврдио је Коњевић.

”Стотинама година су освајачи долазили и пролазили, туђини и домаћи издајници, политичари овакви и онакви, ударали су и на народ и на цркву, али нису успели сатријети нити једно нити друго. Кад смо стајали заједно и где смо се сабирали заједно ту је и Бог био са нама” – поручио је Коњевић, честитао Божић и пожелео свима снаге да истрају и снажнији него икада изађу из ове борбе.

Окупљенима се обратио и свештеник Георгије из Грузије који је на постдипломским студијама на православном Богословском факултету у Београду. Отац Макарије, игуман манастира Савина, поручио је грађанима да у својим срцима чувају љубав и буду пуни наде.

”Долази нам Божић, долази нам Христ, ако морамо да страдамо нека то буде на путу правде и истине и нека никада не буде због мржње. Немојте да мрзите никога, ни непријатеље своје. Тако ћемо бити сведоци да смо истинске слуге Божије. Тако ћемо у радости дочекати велики хришћански празник, Рођење Христово” – поручио је отац Макарије.

 

РАДИО ХЕРЦЕГ НОВИ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар