ФИЛМСКИ ПРОЗОР У ПРОШЛОСТ: Краљ Александар на филму

  • Телевизија Београд приказала је ових дана емисије под називима Тито медијска икона и Титове жене. Пре тога у Галерији РТС приређена је изложба свечаних хаљина које је носила Јованка Броз. Док телевизија Војводина и локалне телевизије покушавају да говоре о животу пре 1945. РТС приказује само после 1945. За њу је Славица први домаћи играни филм снимљен у Југославији 1947.

РТС може да приказује лик и дело Јосипа Броза Тита колико хоће и кад хоће. Све то ради док је српски народ у Србији, Црној Гори и околним земљама изложен покушају промене свести. Са победом комуниста 1945. дошло је до притиска на стварању нових нација од дотадашњих Срба. Покушај Аустро-Угарске да створи босанску нацију (“Калај Босну калајисао”) је пропао али су наставили комунисти после 1945. У Црној Гори је за време СФРЈ створена инфраструктура на коју се ослонила Милова власт. Црногорски ТВ канали користе и архивске материјале Црногорске Кинотеке за свој циљ наставка стварања црногорског идентитета.

Томе су се супроставили медији које су основали Срби у Црној Гори са својим прилично ограниченим средствима. Може се предпоставити да ће власт у Црној Гори искористити рат у Украјини и подршку Запада за нови вал пропаганде против српског народа у Црној Гори. Томе се једино може супроставити РТС приказујући филмске материјале из Кинотеке.

У Кинотеци се налазе филмски материјали о краљу Александру, раду друштава Савеза Сокола, Јадранске страже, Аеро-клуба Наша Крила, Кола Сроских Сестара, Хигијенских завода … . Како игране филмове тако и документарне, укључујући пропагандне. Краљ Александар био је сниман од филмских екипа, како пре Првог светског рата, у рату и после рата. Појављује се и у соколском филму “Ој летни сиви соколе” из 1934, који је био приказан широм Југославије.

Тиме ће се Срби упознати са својим успонима и падовима пре 1945. Сами ће моћи да праве закључке гледајући филмске материјале који се чувају у Кинотеци у Београду. Како своје победе у Првом светском рату, веселе двадесете године, тако и заблуде интегралног југословенства. До сада РТС је приказивала филмове који су створени у комунистичкој Југославији и који су карикирали живот пре 1945.

Како Хрвати кажу знаковит је назив “Пре рата” у коме се користећи Нушића карикирао живот у Краљевини Југославији. Уз остало Никола Пашић је представљен као улични демагог. Користи несреће појединаца зове да се гласа за радикале. Такође је знаковит назив “Дилижанса снова” у коме је користећи Стерију приказиван улепшан живот под влашћу Аустро-Угарске. Назив филма и садржај у боји је скоро позив будућим гастарбајтетима да оду на рад у Беч.

На РТС приказан је филм црног таласа “Свети песак” који најбоље илуструје како изгледа народ ослобођен историске свести. На Другом програму РТС приказан је “ТВ прозор : Стари Београд” У њему је у музичкој емисији из 1981. уз тадашње песме и игре карикиран предратни Београд. За време затварања због епидемије корона репризиран је филм “Општинско дете” у коме се карикира добротворна брига за убоге и незбринуту децу пре рата. Иако је филм рађен користећи Нушића, послужио је исмевању држања говора у друштву и бриге за само једно дете. По подацима у књизи Николе П. Којаковића „Туберкулоза у Југославији” из 1939. само у Београду је било преко 600 хуманих и добротворних удружења.

Данас филмски материјали пре 1945. приказују се само у Кинотеци као 28.12.2021. у оквиру предавања Ердељановића, а РТС приказује филмове само из времена после 1945. У Кинотеци су приказани филмски материјали о значајним личностима српске историје од краља Александра до цртача стрипова Ђорђа Лобачова. Приказане су и истакнуте личности Бранислав Нушић, Никола Пашић, … .

Саша Недељковић
члан Научног друштва за здравствену историју Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар