ОМАЖ МАТИЈИ БАНУ: Београд подиже споменик дубровачком Србину

  • ГРАДСКА општина Чукарица упутила је званичан предлог Комисији за споменике и називе улица и тргова Скупштине града Београда да дубровачки Србин Матија Бан добије споменик у престоници.

 

Ово је на свом фејсбук-профилу најавио заменик градоначелника Горан Весић.

Како је рекао, монумент ће се налазити на Бановом брду, које је добило име по Матији Бану, у близини зграде ГО Чукарица.

– Одлуку о подизању споменика и расписивању конкурса донеће Скупштина Београда на седници која ће бити одржана до краја фебруара. Тако ће, коначно, Град исказати поштовање према једном од својих најутицајнијих и најобразованијих становника у 19. веку, Србину католичке вере из Дубровника Матији Бану – написао је Весић.

Иначе, док је био у Београду, Матија Бан је 1879. године први изнео идеју подизања Цркве Светог Саве на Врачару. Касније, 1895. године основано је Друштво за подизање Храма на Врачару, а 1905. је расписан јавни конкурс за израду пројекта.

С. В. / ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Омаж Матији Бану: Београд подиже споменик дубровачком Србину | Магацин

  2. Pingback: ОМАЖ МАТИЈИ БАНУ: Београд подиже споменик дубровачком Србину

Оставите коментар